Hae tästä blogista
maanantai 13. kesäkuuta 2011
Maallikko on kirjoittanut Totuus kolesterolista -kirjan
Laajamittaisen statiinilääkityksen kannattaja prof. Strandberg on julkisuudessa harmitellut sitä, että maallikot osallistuvat kolesterolidebaattiin. Jos he kertovat esimerkiksi omia kokemuksiaan statiinilääkityksen haittavaikutuksiasta, niin tämä on mielestäni täysin OK. Ja jos he kertovat omia kokemuksiaan statiinilääkityksen hyödyistä, niin tämä on mielestäni myös täysin OK.
Mutta mutta.. havaitsin juuri, että Totuus kolesterolista -kirjan todellinen kirjoittaja on toimittaja Maarit Huovinen, jolla ei ole mitään lääke- tai terveystieteellistä koulutusta, eikä hän luonnollisesti ole julkaissut artikkeleita vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa. Ja hän ei taatusti ole arvioinut ainuttakaan tieteelliseen julkaisuun tarjottua käsikirjoitusta. Hän on siis kiistatta alan maallikko. Toki kirjan seassa on Strandbergin ja Kovasen yksipuolisia kommentteja. Näiden herrojen mukaan maallikkot saavat siis osallistua debaattiin, kunhan vaan toistavat kritiikittömästi heidän veisuja.
En jaksanut lukea Huovisen ja kumppaneiden tieteisfiktiota kovinkaan tarkkaan, mutta uskallan veikata, että kirjassa ei mainita sanallakaan sisätautiopin spesiaalilehdessä julkaistua meta-analyysiä statiinilääkityksen tehosta primaaripreventiossa. Primaari-preventio tarkoittaa pyrkimystä ehkäistä sairauksia terveissä ihmisissä. Maallikkokin tajuaa, että primaaripreventio on lähes poikkeuksetta elämäntapamuutoksia tai muita ei-farmakologisia toimenpiteitä. Toki löytyy poikkeuksia kuten esim. rokotukset ja ulkomaanmatkoihin liittyvät estolääkitykset. Statiinimafia on kuitenkin päättänyt ruveta suosittelemaan SADOILLETUHANSILLE TERVEILLE SUOMALAISILLE STATIINILÄÄKITYSTÄ, ja tämän huvin kustantaa valtaosin veronmaksajat. Mutta nyt takaisin meta-analyysiin. Siihen otettiin mukaan yhdentoista kontrolloidun tutkimuksen data. Potilaita niissä oli mukana yhteensä 65 229. Kyseessä oli vieläpä "korkean riskin" potilaat.
Meta-analyysin johtopäätös: Ei ole näyttöä siitä, että statiinilääkitys vähentäisi kokonaiskuolleisuutta "korkean riskin" potilailla.
Analyysi on julkaistu kesäkuussa 2010 erittäin tunnetussa tiedelehdessä, joten se on varmasti ollut Strandbergin ja Kovasen tiedossa kirjaa kirjoitettaessa. Toki on mahdollista, että Strandberg ja Kovanen ovat ruvenneet denialisteiksi ja eivät halunneet edes tutustua ko. meta-analyysiin. Romuttaahan se koko Strandlandian.
Kirjan esittelyssä käytetään ovelaa kikkaa: "Kirjassa asiantuntijat jakavat tietoa, vastaavat kysymyksiin ja avaavat väitteitä, jotta lukija saisi kokonaiskuvan tästä Nobel-palkitusta mutta kiistellystä aiheesta." Asiaan perehtymätön lukija voisi tämän lauseen perusteella päätellä, että monet kolesteroliteoriaan liittyvät olettamukset on selvitetty niin perusteellisesti, että niiden perusteella on jaeltu Nobel-palkintoja. Todellisuudessa Brown ja Goldstein saivat Nobel-palkinnon LDL-reseptorin identifikaatiosta tutkiessaan FH-tautia.
Jos lääkäri on määrännyt sinulle statiinlääkitystä primaaripreventioon, älä lopeta sitä oma-aloitteisesti. Voit kuitenkin viedä hänelle näytille ko. meta-analyysin. Voit ladata sen maksutta PDF-tiedostona täältä. On mahdollista, että hän ei ole siitä koskaan kuullutkaan. Kliinikot ovat hyvin kiireisiä ja siksi poimivat tietonsa valtaosin Käypä hoito -suosituksista. Tässä tapauksessa Käypä hoito on melko pitkälle käymätöntä hoitoa.
Alla Uutispalvelu Duodecimim uutinen ko. meta-analyysiin liittyen. Lääkäriseura Duodecim on Käypä hoito -suositusten takana. Muuttuukohan Strandlandian suositukset lähitulevaisuudessa?
Statiinit eivät pienennä riskiryhmäläisten kuolleisuutta
julkaistu 01.07.2010/Uutispalvelu Duodecim
Statiini-kolesterolilääkkeiden hyödyt sydäntautien ennaltaehkäisevässä hoidossa saattavat olla uskottua vähäisemmät. Ainakaan statiinit eivät näytä alentavan riskiryhmäläisten kuolleisuutta, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.
Statiinit ehkäisevät uusia oireita ja vähentävät kokonaiskuolleisuutta henkilöillä, jotka ovat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi ne vähentävät vakavia sydänkohtauksia henkilöillä, joilla on runsaasti riskitekijöitä. Sen sijaan ei ole ollut riittävästi tietoa niiden vaikutuksista kokonaiskuolleisuuteen terveillä, mutta sydäntaudeille alttiilla. Statiinit ovat käytetyimpiä lääkkeitä sydäntautien hoidossa ja ehkäisyssä.
Meta-analyysiin koottiin yhdentoista aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä noin 33 000 statiinihoitoon satunnaistetun ja yhtä monen lumelääkettä saaneen tiedoista.
Keskimäärin nelivuotisten seurantojen aikana 2 800 osallistujaa kuoli, mutta tapauksia sattui yhtä lailla kummassakin ryhmässä.
Erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä, vaikka statiineja käyttäneiden LDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät selvästi enemmän kuin verrokkien. Myöskään tutkimuksen alussa mitattu veren LDL-pitoisuus tai sen muutoksen suuruus eivät liittyneet kuolleisuuteen, tutkijat havaitsivat.
Tulosten perusteella statiinihoito ei juuri vaikuta sydän- ja verisuonitautien riskiryhmäläisten kuolleisuuteen ainakaan neljän vuoden seurannassa. Seuranta-aika on kuitenkin suhteellisen lyhyt, joten hoidon pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan lisää tietoa. Tutkijat suosittavat, että statiinien ennaltaehkäisevää käyttöä harkitaan tarkoin etenkin, kun lääkitykseen voi liittyä myös haittoja.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
On anteeksiantamatonta, että virallinen terveydenhoito suosittelee sadoille tuhansille suomalaisille päivittäistä kolesterolihoitoa näin vähäisin näytöin hyödystä. Sen sijaan monet lääkityt(minunkin tuutavapiirissäni kaksi) saavat lihaskipuja ja liikkumisvaikeuksia lääkityksen sivutuotteina. Ikävää perehtymättömyyttä hoitavilta lääkäreiltä :(
Lähetä kommentti