Hae tästä blogista

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Erilaiset kreatiinivalmisteetTörmäsin netissä erääseen keskusteluketjuun, jossa joristiin erilaisten kreatiinivalmisteiden vaikutuksista. Urbaanilegendan mukaan kreatiinipuryvaatti ei kerää nestettä elimistöön. Tässä väitteessä ei ole mitään järkeä. Kreatiinipyruvaatin sisältämä kreatiini kerää ihan samalla tavalla nestettä kuin kreatiinimonohydraattikin. Ihan sama mihin se kreatiini on alunperin sidottuna, sillä loppupelissä lihassoluihin siirtyy prikulleen samaa vapaata kreatiinia (ja osmoottisesti aktiivisena aineena kreatiini vetää vettä mukanaan). Joidenkin kreatiinipyruvaattia käyttävien kokema vähäisempi nesteen kertyminen johtunee siitä, että kreatiinipyruvaattia neuvotaan annostelemaan selvästi pienempiä määriä ja kaiken lisäksi kreatiinipyruvaatti sisältää painoyksikköä kohden vähemmän kreatiinia kuin kreatiinimonohydraatti.

Journal of the International Society of Sports Nutrition -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa verrattiin erilaisten kreatiinituotteiden farmakokinetiikkaa. Koehenkilöille annettiin kolmea erilaista kreatiinituotetta: 5 g kreatiinimonohydraattia, 7,3 g kreatiinipyrvaattia tai 6,7 g trikreatiinisitraattia (tuotteiden kreatiinimäärä oli sama eli 4,4 g). Kaikki edellä mainitut kreatiinituotteet lisäsivät selvästi veren kreatiinipitoisuuttaa, mutta erot erilaisten kreatiinituotteiden välillä olivat minimaalisia. Mielenkiintoista oli se, että kreatiinipyruvaatti ei lisännyt veren pyruvaattipitoisuuttaa suhteellisen suuresta kerta-annoksesta huolimatta (väitetyn rasvanpolttovaikutuksen saavuttamiseksi kreatiinipyruvaatin pitäisi tietysti lisätä veren pyruvaattipitoisuuttaa ja sitä myötä pyruvaatin sisäänottoa soluihin). Kreatiinimonohydraatti on selvästi halvempaa kuin kreatiinipyryvaatti tai trikreatiinisitraatti, joten kreatiinimonohydraatti lienee edelleen paras valinta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toinen hölynpöly mitä olen kuullut on että kreatiinikapselit olis jotenkin myös edistyksellisempiä nesteen imeytymisen suhteen.

Christian Haarala Björnberg kirjoitti...

Mitäs sitten tää juttu non-respondereista? Kokeilin heti ensimmäisiä kreatiinituotteita (monohydraatti) kun tulivat markkinoille, mutta en huomannut mitään eroa lihasten koossa, voimassa tai kehon painossa. Vasta kokeiltuani trikreatiinisitraattia, huomasin eron kaikissa yllämainituissa.
Ymmärrän hyvin, että yksilötasolta on vaikea lähteä vetelemään mitään joukkotason johtopäätöksiä, ja plasebo-efektin poissulkeminen on aika mahdotonta, mutta mielenkiintoista on, etten (ilmeisestikään) ole ainutlaatuinen kokemukseni suhteen.

Anssi Manninen kirjoitti...

Laittakaa kommentit UUTEEN blogiin. Tätä EI ENÄÄ PÄIVITETÄ. Kiitos.

Christian Haarala Björnberg kirjoitti...

sori, tulin uuden blogin linkin kautta tälle sivulle :-o

Anssi Manninen kirjoitti...

Ok :)