Hae tästä blogista

lauantai 17. toukokuuta 2008

Kreatiinilegendat lepoon




























Kreatiinilisän on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa parantavan fyysistä suorituskykyä ja kehonkoostumusta. Eräät sanomalehtiartikkelit ovat kuitenkin väittäneet kreatiinin aiheuttavan mm. lihaskramppeja. Vincent Dalbo ja kumppanit julkaisivat hyvän katsausartikkelin näistä kreatiinilegendoista British Journal of Sports Medicine -tiedelehdessä. Kreatiinilisä itse asiassa näyttäsi vähentävän lihaskramppeja. Kreatiinin on myös osoitettu parantavan lämmönsäätelyä kuumassa urheiltaessa.

Joskus kuulee spekulointia kreatiinin mahdollista haittavaikutuksista munuaisiin. Tätä on melko vaikea tutkia perinteisellä kreatiniinimäärityksellä, sillä kreatiinin nauttiminen lisää sekä veren että virtsan kreatiniinipitoisuutta ja voi täten antaa väärän hälytyksen munuaisten vajaatoiminnasta (kreatiniinia syntyy kreatiinin hajotessa). Toinen kreatiniinimääritykseen liittyvä ongelma on se, että veren kreatiniinipitoisuus alkaa yleensä kohoamaan vasta sitten, kun munuaisten toimintakyvystä on menetty noin puolet. Näiden syiden vuoksi munuaisten toimintaa on ruvettu tutkimaan myös määrittämällä verestä kystatiini C:n pitoisuus. Elimistö muodostaa kystatiini C:tä tasaisella nopeudella ja kreatiinin saanti lihasta tai lisäravinteista ei vaikuta sen pitoisuuteen veressä. Lisäksi kystatiini C:n pitoisuus rupeaa nousemaan jo lievässä munuaisten vajaatoiminnassa.

European Journal of Applied Physiology -
tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kreatiinilisän vaikutuksia munuaisten toimintaan 18-35-vuotiailla mieskuntoilijoilla. Koehenkilöille annettiin satunnaisesti joko kreatiinimonohydraattia (10 g/vrk) tai lumetuotetta (rypälesokeria) 12 viikon ajan. Tutkijat määrittivät kystatiini C:n pitoisuudet tutkimuksen alkaessa, neljännen viikon kohdalla ja tutkimuksen lopuksi. Tulokset osoittivat, että kreatiinilisällä ei ollut mitään haitallisia vaikutuksia munuaistoimintoihin. Itse asiassa kystatiini C:n pitoisuus oli hieman alhaisempi kreatiiniryhmässä. "The decrease in cystatin C indicates that high-dose creatine supplementation over 3 months does not provoke any renal dysfunction in healthy males undergoing aerobic training", päättelivät tutkijat.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Henkilökohtaiseen kokemukseen vedoten pitää kysyä: saattaako liian pitkä kreatiinikuuri liian isolla annostuksella aiheuttaa munuaiskiviä, kun kreatiniinin eritys virtsaan kasvaa, varsinkin jos samassa yhteydessä on muitakin munuaiskiville altistavia tekijöitä kuten suuret C-vitamiiniannokset?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on vissiin mahollista hä.