Hae tästä blogista

sunnuntai 28. kesäkuuta 2009

Riittääkö kuusi minuuttia viikossa timmiin kuntoon?


















Japanilaisissa rottakokeissa on osoitettu, että jyrsijöiden kunto nousee kovalla treenillä, vaikka se kestäisi tuntien sijasta minuutteja. Nyt on kanadalaistutkimuksissa saatu näyttöä, että sama pätee ihmisiin, kertoo New York Times.

Tohtori Martin Gibala McMaster-yliopistossa Ontariossa on tutkijaryhmänsä kanssa selvittänyt, voisiko pyöräilyllä tai uinnilla saada kunnon kohoamaan, vaikkei treeni kestäisikään tuntikausia.

Meneillään olevassa kokeilussa on kaksi ryhmää: toinen, jossa on terveitä joskaan ei urheilullisia opiskeilijoita, jotka kuntopyöräilivät tasaista vauhtia 90-120 minuuttia. Toinen opiskelijaryhmä ähki kuntopyörällä lyhyitä, rasittavia pätkiä suurimmalla vastuksella mikä pyörästä löytyi. Tämä ryhmä lepäsi neljä minuuttia ja polki jälleen täysillä 20-30 sekunttia. Harjoitus toistui 4-6 kertaa riippuen opiskelijan kestokyvystä ja kesti kaikkiaan kahdesta kolmeen minuuttiin.

Hämmästyttävä tulos

Molemmat ryhmän treenasivat kolmesti viikossa. Kahden viikon kuluttua molempien ryhmien kestävyys oli noussut lähes yhtä paljon, vaikka toinen oli harjoitellut 6-9 minuuttia viikossa ja toinen viisi tuntia. Myös lihasten molekyylimuutokset, jotka heijastavat kasvanutta kuntoa, olivat molemmissa ryhmissä samanlaiset.

Siispä noin kuusi minuuttia kovaa treeniä viikossa (sekä verryttelyyn ja jäähdyttelyyn sekä palautumiseen käytetty aika) näyttää tuoneen saman tuloksen kuin useiden tuntien rääkki.

Lyhyt tehotreeni oli myös auttanut painonpudotuksessa, vaikka sitä ei erityisesti tutkittu. Muissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia. Tehokkaat lyhyttreenit parantavat sydämen toimintaa jopa sydänsairailla.

Ei niin helppoa

Lyhyttreenit eivät kuitenkaan ole oikotie helppoon kunnonkohotukseen. Niiden kuuden minuutin, jotka treenataan viikossa, on oltava todella tehokasta aikaa ja se tarkoittaa monelle tuskaa.

Gibalan mukaan tarvitaan täydellistä ponnistelua, joka merkitsee siirtymistä pois omalta "mukavuusvyöhykkeeltä". Jotkut urheilumuodot sopivat paremmin tehotreenaukseen kuin toiset. Kanadassa ei ole tutkittu juoksijoita, joilla kova revitys riippuen heidän kokemuksestaan saattaa aiheuttaa vammoja. Sen sijaan pyöräilyyn ja uintiin lyhytharjoitukset näyttävät tepsivän.

Nyt Gibalan laboratoriossa tutkitaan, olisiko mahdollista lyhentää vielä lisää treenin kestoa: voisiko 2-3 minuutin tehotreeni tuoda saman tuloksen kuin kuuden minuutin? Tuloksia on luvassa syksyllä. Ne saattavat olla hyödyksi kiireisille ihmisille, joilla ei ole aikaa käyttää tuntikausia saleilla.


Lähde: YLE:n verkkouutiset

1 kommentti:

Neonomide kirjoitti...

Tämähän on vuosia sitten kehitetty "tabata"-menetelmä, japsitutkijan mukaan. Tabatan klassisessa tutkimuksessa tehot olivat kovat sekä aerobiseen että anaerobiseen, mikä oli kova yllätys tutkijoille. Samalla veriarvot paranivat dramaattisesti o 6 viikossa.

Eiköhän toimi nimenomaan parhaiten/turvallisimmin jo kokeneilla liikkujilla, toisin kuin vähemmän raju HIIT/Crossfit.