Hae tästä blogista

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Eko-Atkins tulee, oletko valmis?












Arvovaltaisessa sisätautioppiin pureutuvassa tiedelehdessä Archives of Internal Medicine ilmestyi juuri mielenkiintoinen ja huolella tehty 1 kk:n kestoinen tutkimus, jossa selvitettiin "eko-Atkinsin" vaikutuksia. Copypastasin häikäilemättömästi Christer Sundqvistin blogista tutkimusyksityiskohdat, mutta lisäsin loppuun muutaman oman kommentin.

Tutkimuksessa verrattiin eko-Atkinsia paljon hiilihydraatteja sisältävään normaali ruokavalioon. Tutkimusta johti tohtori David Jenkins. Jenkins tunnetaan tutkimustöistään glykeemisestä indeksistä ja häntä pidetään erittäin suuressa arvossa ravitsemustutkijoiden keskuudessa. Se seikka, että tohtori Jenkins kiinnostuu tästä "muotidieetistä", on minusta varsin kiinnostavaa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Archives of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Perinteisessä Atkinsin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa vähennetään rajusti hiilihydraattien saantia ja popsitaan paljon reilummin mm. rasvaisia pihvejä. Tämä ruokavaliomuutos on aiemmissa tutkimuksissa alentanut veren triglyseridejä ja kohottanut HDL-kolesterolia. Kaikki nämä seikat edistävät nykykäsityksemme mukaan sydänterveyttä. Isona miinuksena on ollut se seikka, että tutkimusten mukaan perinteinen Atkins näyttäisi samalla myös kohottavan pahaa LDL-kolesterolia. Ja se on paha asia monien tutkijoiden mielestä.

Tohtori Jenkins ja hänen kollegansa olivat kiinnostuneita näkemään miten sellainen Atkins toimisi sydänterveyden kannalta, jossa ei syödä rasvaisia pihvejä, vaan proteiini- ja rasvalähteet otetaan kasvikunnasta. Koehenkilöt saivat syödä runsaasti soijavalmisteita, pähkinöitä, vihanneksia, viljavalmisteita ja kasviöljyjä.

Tutkimukseen osallistui 22 ylipainoista miestä ja naista, joilla oli korkeat LDL-kolesteroliarvot ennestään. Heidät pantiin eko-Atkinsille. Vertailuryhmässä oli muuten samat lähtökohdat, mutta he söivät valtion sapuskaohjeiden mukaisesti paljon hiilihydraatteja, vähän rasvaa ja runsaasti viljavalmisteita. Laihdutusvaikutus pyrittiin saamaan samalle tasolle molemmissa ryhmissä ja kokonaisenergiamäärästä nipistettiin noin 40 prosenttia.

Kuukauden kuluttua koejakson alkamisesta oli aika vertailla miten oli käynyt. Molemmat ryhmät olivat laihtuneet noin neljä kiloa. Mutta eko-Atkinsilla olleet laihtuivat terveellisemmin, sillä heidän LDL-kolesterolinsa oli alentunut ja verenpaine oli laskenut, verrattaessa valtion sapuskaryhmään (kontrolliryhmä).

Tohtori Jenkins sanoo tutkimuksen perusteella, että kasvisvoittoinen Atkinsin ruokavalio voi olla tehokas ja terveellinen laihdutusruokavalio. Tiedemiehet kiistelevät yhä sellaisen Atkinsin mielekkyydestä, jossa syödään paljon eläinrasvoja ja lihaa. Sen sijaan kasvisvoittoinen Atkins on mahdollisesti hyvinkin suositeltava vaihtoehto. Samaan hengenvetoon tutkimusta kommentoineet tiedemiehet tosin varoittavat, että tulokset eko-Atkinsista ovat edelleen hyvin alustavia ja perustuvat hyvin vaatimattomaan tutkimusnäyttöön. Asiaa pitää tutkia enemmän.


Eko-Atkins dieetissä hyvänä puolena on ainakin runsas fytokemikaalien saanti, joiden oletetaan suojaavaan mm. syövältä (Donaldson 2004). Toisaalta eko-Atkins ei nosta HDL-kolesterolia, sillä tyydyttyneet rasvat nostavat tehokkaimmin HDL:ää. Tyydyttyneet rasvat nostavat myös LDL:ää, mutta LDL:n partikkelikoko muuttuu samalla edullisempaan suuntaan.

Ainoa varma asia on, että debaatti optimaalisesta dieetistä jatkuu niin kauan kuin ihmisrotu on elossa. Tuskin on olemassakaan yhtä "oikeaa dieettiä" kaikille.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen tosiaan, harmi vaan että niin lyhyt kestoltaan ja vain 44 koehenkilöä. Tuo verenpaineen lasku oli kyllä melko homeopaattinen .. (-1.9 prostentista -2.4 prosenttiin).