Hae tästä blogista

keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Väitöskirja tyytymättömyydestä omiin lihaksiin



















Tyytymättömyys omiin lihaksiin on nuorilla miehillä yleinen, vakava ja samankaltainen ilmiö kuin häiriintynyt syöminen ja toistuva laihduttelu naisilla. Ilmiöön liittyy merkittävää psyykkistä pahoinvointia sekä lisäravinteiden ja anabolisten hormonien käyttöä, osoittaa tuore väitöstutkimus.

LL Anu Raevuoren väitöstutkimuksen tavoitteena oli tuottaa lisätietoa poikien ja miesten syömishäiriöistä, vartalotyytymättömyydestä ja niihin liittyvistä tekijöistä. Tutkimusaineistona olivat Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen kaksostutkimuksessa mukana olevat vuosina 1983-87 ja vuosina 1974-79 syntyneet kaksoset, yhteensä noin 4 000 miestä ja 4 000 naista.

Tyttöjen ja poikien itsetunnon kehitys nuoruusiässä on eri tavoin säädeltyä. Pojilla itsetunnon muutosta 14 ja 17 ikävuoden välillä selittivät pääasiassa (82 %) geneettiset tekijät, kun taas tyttöjen itsetunto oli herkempi ympäristövaikutuksille (69 %).

Tyytymättömyys omiin lihaksiin yleistä

Tyytymättömyys omiin lihaksiin samoin kuin lihasmassaa kasvattavien aineiden käyttö on yleistä nuorilla miehillä. Tutkituista miehistä 30 prosenttia oli huomattavan tyytymättömiä lihaksiinsa ja 12 prosenttia oli käyttänyt säännöllisesti lihasmassaa kasvattavia ravintolisiä tai anabolisia hormonivalmisteita.

Tyytymättömyys omiin lihaksiin liittyi henkisen pahoinvointiin, kuten masennus- ja ahdistusoireiluun, alkoholin ongelmakäyttöön, häiriintyneeseen syömiseen ja alhaiseen itsetuntoon. Nuoruusikäisillä tyytymättömyys oli yhteydessä suhteelliseen laihuuteen, mutta aikuisena lihaksiinsa tyytymättömät eivät eronneet muista miehistä pituuden, painon tai vyötärönympärysmitan suhteen.

Tutkimus osoitti myös, että pojilla ja miehillä anoreksia nervosa on yleisempi ja lyhytkestoisempi häiriö kuin aiempiin tutkimuksiin perustuen on oletettu. Nuoreen aikuisikään mennessä noin yksi neljästäsadasta suomalaismiehestä on sairastanut anoreksian.

Anoreksiaan liittyy masennusta

Tutkimuksessa löydetyt anoreksiaa sairastaneet miehet olivat toipuneet syömishäiriöstä mutta kärsivät edelleen psyykkisestä oheissairastavuudesta, esimerkiksi vakavasta masennuksesta. Myös syömishäiriötä sairastaneiden miesten kaksosilla, jotka eivät itse olleet sairastaneet syömishäiriötä, ilmeni vakavaa masennusta huomattavasti enemmän kuin väestössä keskimäärin.

Kaikki anoreksiaan sairastuneet miehet olivat ennen sairastumistaan olleet ylipainoisia toisin kuin heidän kaksosparinsa. Lisäksi anoreksian sairastaneiden miesten miespuolisilla kaksosilla ilmeni voimakasta tyytymättömyyttä lihaksiinsa, lihasmassaa lisäävien aineiden vakiintunutta käyttöä ja runsasta kuntosaliharjoittelua.

- Nämä tulokset viittaavat siihen että pojilla ja miehillä syömishäiriöalttius voi ilmetä joko klassisena anoreksia nervosana tai voimakkaana tyytymättömyytenä omiin lihaksiin, Raevuori toteaa.

Tutkimuksen perusteella anoreksia nervosa, bulimia nervosa, häiriintynyt syöminen tai vartalotyytymättömyys eivät kummallakaan sukupuolella olleet yhteydessä siihen, oliko kysymyksessä samaa sukupuolta oleva kaksospari vai tyttö-poikapari. Siksi on epätodennäköistä että raskaudenaikaisilla tai myöhemmillä sisarusten välisillä feminisoivilla tai maskulinisoivilla vaikutuksilla olisi suurta merkitystä syömishäiriöiden tai niihin liittyvien oireiden synnyssä, väittelijä toteaa.

Raevuoren väitöskirja Male eating disorders and related traits - Genetic epidemiological study in Finnish twins (Poikien ja miesten syömishäiriöt - tutkimus suomalaisilla kaksosilla) tarkastetaan 5. kesäkuuta Helsingin yliopistossa.


Lähde: Verkkouutiset

Minun kommentti:

Koko väitöskirja ei näemmä ollut luettavissa netissä, mutta kaivoin esiin tämän blogin kannalta keskeisimmän osajulkaisun. Ravintolisiin Raevuori ei ainakaan ole perehtynyt:

"Also, the question concerning supplement use did not separate the illegal use of anabolic steroids, other hormones and medicine-like substances from more widely used and legal substances like amino acids or creatinine. However, there is some evidence that creatinine and other nutritional supplements marketed as muscle mass enhancers in Finland have contained small amounts of anabolic steroids [34]. The same phenomenon has been noted internationally [35]. Thus supplement users would not always be aware of the true nature and actual content of the muscle enhancers of their choice."

Se on siis kreatiini (engl. creatine), ei kreatiniini (engl. creatinine). Ihmetyttää hieman, että miten tällaisia lapsuksia voi päästä vertaisarvioituun (?) tiedelehteen? Ai niin kyseessä oli psykiatria ja epidemiologia. Se selittää biologisen hakuammunnan. Ja nuo pienet anaboliannokset mitä eräästä kotimaisesta tuotteesta löytyi eivät saa aikaiseksi mitään anabolisia vaikutuksia, joten siltä osin tuo "logiikkaa" on virheellinen. Ravintolisissä ei tietenkään saisi ollaan lainkaan steroidijäämiä ja yksikin tällainen löydös on hälyttävää, mutta Raevuori oli ymmärtänyt asian väärin. Anyway, onnittelut Anulle kovan työn loppuun saattamisesta!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Taina Kinnunenhan teki "Pyhät Bodarit"-väikkärinsä joitain vuosia sitten, missä käsiteltiin näitä minäkuva-juttuja myös. Oletko lukenut?