Hae tästä blogista

tiistai 2. kesäkuuta 2009

Bodaus 4/2009: Urheiluravitsemus ja ravintolisät K&V






Heippa Anssi!

Ja kiitos tosi hyvästä ja tarpeellisesta palstasta. Olen 21-vuotias, kolme kertaa viikossa punttisalilla käyvä nuori mies. Leipä, sekä ruisleipä että vaalea leipä, on intohimoni. Nykyään joka paikassa toitotetaan, että leipää pitäisi välttää. Miten paljon leipää voi päivässä kohtuullisesti syödä? Ylipaino-ongelmia minulla ei ole.


Runsas hiilihydraattien (esim. viljatuotteiden) saanti ei suinkaan vaikuta negatiivisesti kaikkiin ihmisiin. Ja mitä enemmän urheilee sitä enemmän voi syödä hiilihydraatteja ilman ongelmia, sillä hiilihydraatteja poltetaan energiaksi urheilusuorituksen aikana. Leivän ja muiden tärkkelystuotteiden (riisi, pasta jne.) saantia on kuitenkin syytä rajoittaa, jos on ylipainoa, diabetes tai metabolinen oireyhtymä.


Terve Anssi.

Heraproteiinista puhutaan paljon. Saako saman hyödyn, jos syö päivässä yhden purkin raejuustoa ja yhden purkin maitorahkaa kuin jos käyttää heraproteiinia lisäravinteena?


Raejuustossa ja maitorahkassa on pääasiassa hitaasti imeytyvää kaseiiniproteiinia, kun taas heraproteiini on nopeasti imeytyvä proteiinia. Raejuuston ja maitorahkan proteiini on laadukasta, mutta heraproteiini on lihaskasvun kannalta vielä hieman parempaa. Lisäksi heraproteiini on nykysin varsin halpaa. Ainakin ennen ja jälkeen harjoittelun suosittelisin nauttimaan mieluummin heraproteiinia.

Eräät ravinnefirmat kauppaavat heraproteiinijauheita markkinointitermeillä, kuten CFM. Totuus on kuitenkin se, että kaikki heraproteiinijauheet valmistetaan hyvin samankaltaisilla suodatusmenetelmillä. Markkinoilla on myös hydrolysoituja eli osittain esipilkottuja heraproteiinijauheita. Heraproteiinihydrolysaatit saattavat tarjota joitain etuja tavallisin heraproteiinivalmisteisiin verttuna, erityisesti harjoittelun ympärillä nautittuna. Hydrolysaatit imeytyvät nopeammin ja saavat aikaan voimakkaammat hormonaaliset vasteet.


Hei Anssi

Harrastan lenkkeilyä, viisi kertaa viikossa teen 5-10 kilometrin lenkin.
Pitäisikö kesällä käyttää joitain suoloja yms. että nestetasapaino säilyisi lenkkeillessä? Olen 36-vuotias normaalipainoinen kahden lapsen äiti.


Lämpimässä urheiltaessa on syytä nauttia suoloja. Kaupallisissa urheilujuomissa on hiilihydraattien lisäksi natriumkloridia eli ruokasuolaa. Yleensä urheilujuomien sisältämä suola riittää, mutta helteisenä urheilupäivänä on syytä laittaa myös aterioihin hieman runsaammin suolaa.


Terve

Konjugoitua linolihappoa suositellaan rasvanpolttoon. Mitä se on? Miten se eroaa omega-3-rasvahapoista? Millainen määrä tarvitaan, että rasva alkaa toden teolla palaa?


Konjugoitu linolihappo (CLA) on maitotuotteissa ja lihassa luonnostaan esiintyvä. CLA:n oletetaan omaavan edullisia terveysvaikutuksia, mutta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Tämä saattaa – ainakin osittain – johtua siitä, että CLA-valmisteiden koostumus vaihtelee. Itse en ole vakuuttunut CLA:n hyödyistä. Omega-3 rasvahappoja saadaan lähinnä kalasta. Niiden edulliset vaikutukset verenkiertoelimistöön on kiistattomasti osoitettu.

Jos haluat laihdutusvalmistetta käyttää, suosittelen valitsemaan jonkun termogeenisen tuotteen. Termogeneesi tarkoittaa lämmöntuottoa. Termogeeniset valmisteet siis lisäävät energiankulutusta ja yleensä tehostavat myös lipolyysiä eli rasvavarastojen mobilisointia energiantuottoon. Lipolyysin tehostuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että elimistön käyttämästä polttoaineseoksesta suurempi osuus saadaan rasvasta.

Esittelen seuraavassa muutamia termogeenisissä laihdutusvalmisteissa käytettäviä ainesosia. Yksikään näistä ei missään nimessä ole mikään ”ihmeaine”, mutta sopivina yhdistelminä ne voivat edistää laihtumista ja antaa lisäpuhtia harjoitteluun.

Kofeiini

Kofeiinin termogeeninen ja lipolyytinen vaikutus yksinään käytettynä on minimaalinen. Kofeiini kuitenkin tehostaa muiden termogeenisten/lipolyyttisten yhdusteiden vaikutusta. Lisäksi kofeiini vaikuttaa positiivisesti sekä mentaaliseen että fyysiseen suorituskykyyn, mikä ei ole pahitteeksi laihdutuksen aikana.

Vihreäteeuute

Vihreäteeuutteen keskeinen vaikuttava aine laihdutuksen kannalta on epigallokatekiinigallaatti (EGCG). EGCG estää katekoli-o-metyylitransferaasi -nimisen entsyymin toimintaa. Kyseisen entsyymin keskeinen funktio on noradrenaalinin hajoittaminen, joten sen esto johtaa suurempaan noradrenaliinivasteeseen. Noradrenaliini on tärkein "rasvanpolttohormoni", joka lisää tehokkaasti lipolyysiä.

Forskoliini

Coleus forskohlii -kasvista eristettävä forkoliini toimii elimistössä välittäjäaineena. Forskoliini ei ole termogeenisen yhdiste, mutta se lisää syklistä AMP:tä, mikä taas johtaa rasvavarastoja purkavan lipaasientsyymin aktiivisuuden lisääntymiseen. Kansasin yliopiston tutkijat selvittivät forskoliinin vaikutuksia ylipainoisilla koehenkilöillä kolmen kuukauden kestoisessa lumekontrolloidussa tutkimuksessa. Tutkijat raportoivat forskoliinin vähentävän merkitsevästi rasvakudoksen määrää lumevalmistetta saaneisiin koehenkilöihin verrattuna. Lisäksi forskoliini lisäsi lihasmassaa ja nosti merkitsevästi testosteronitasoja.

Evodiamiini

Evodiamiinia saadaan mm. Evodia Fructus -kasvista. Evodiamiinin on osoitettu stimuloivan katekoliamiinien (esim. noradrenaalinin) eritystä. Eläinkokeissa evodiamiinin on havaittu vähentävän rasvan kertymistä ja painonnousua.

Vadelmaketoni

Vadelmaketoni on kemialliselta rakenteeltaan hyvin synefriinin kaltainen (synefriini on efedriinin ”pikkuserkku”). Vadelmaketoni lisää noradrenaliinin aikaansaamaa lipolyysiä rasvakudoksessa. Eläinkokeissa vadelmaketonin on havaittu estävän rasvan varastoitumista sekä rasvakudoksessa että maksassa.

Ei kommentteja: