Hae tästä blogista

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Lukijakyssä: Insuliini ja lipolyysi

Pakkiksella kiistellään insuliinin merkityksesät laihtumisessa. Eräs jäsen kysyy että "Miksi noissa mainituissa tutkimuksissa glykeemisellä kuormalla/insuliinvasteella ei ole todettu olevan merkitystä laihtumisen/partitioinnin kannalta?" Mistähän tämä johtuu?

Hieman vaikea sanoa, kun en ole lukenut ko. "kiistaa", joten en tiedä mistä tutkimuksista puhutaan. Anyway, pelkkää ruokavalion glykeemistä indeksiä tai kuormaa muokkamalla ei voida liiemmin vaikuttaa lipolyysiin, sillä insuliini rupeaa voimakkaasti estämään lipolyysiä (varastorasvojen purkamista) jo pitoisuudella 13 mU/l ja vaikutus tehostuu, kun tästä arvosta lähdetään ylöspäin (eksponentiaalinen kasvu). Eli jos laihtumista halutaan insuliinitasojen kautta hoputtaa, pitää hiilihydraattien saanti olla hyvin niukkaa. Yllä mainitun kysymyksen esittäjä ilmeisesti olettaa (virheellisesti), että insuliinin vaikutus lipolyysiin on lineaarinen.

Volek ja kumppanit julkaisivat vuosituhannen alussa aiheeseen liittyvän tutkimuksen.

2 kommenttia:

S-252 kirjoitti...

Kertoisitko maallikolle mitä tuo 13 mU/l pitoisuus tarkoittaa, eli mitkä ovat ohjearvot?

Mille tasolle insuliini nousee parin perunan jälkeen, ja millä tasolla se on parin päivän ketoosikuurin jälkeen?

Anonyymi kirjoitti...

Basaaliarvo on n. 5mU/l eli toi 13 mU/L on hyvin alhainen taso.
AM