Hae tästä blogista

tiistai 2. kesäkuuta 2009

Kreatiini nopeuttaa palautumista lihasrääkistä

















Tänään julkaistun tutkimuksen mukaan kreatiinimonohydraatilla on myös suora palautumista nopeuttava vaikutus. Koehenkilöt nauttivat lumekontrolloidusti joko 1) hiilari-kreatiini -sekoitusta tai 2) pelkkää hiilaria. Kreatiinin päiväannos, joka otettiin neljään osaan jaettuna, oli n. 21 g. Kreatiinia käytettiin 4 päivää ennen kovaa lihasrääkkiä ja vielä 14 päivää sen jälkeen. Lihasmikrovaurioita mitattiin plasman (veren) kreatiinikinaasin (CK) ja laktaattiodehydrogenaasin (LDH) aktiivisuudella. Nämä entsyymit ovat varsin hyviä lihasmikrovaurioiden biomarkkereita, joita käytimme omassa HMB-tutkimuksessakin. Tulokset osoittivat, että sekä isokineettinen että isometrinen lihasvoima oli palautumisen aikana suurempi kreatiiniryhmässä. Myös lihasmikrovaurion biomarkkerit (erityisesti CK) olivat alhaisemmat.

FYI: Tutkimusten mukaan kreatiinipyruvaatti tai kreatiinietyyliesteri eivät tarjoa mitään etuja kreatiinimonohydraattiin verrattuna. Farmakokineettisissä tutkimuksissa on havaittu, että 7,3 g:n kerta-annos kreatiinipyruvaattia EI lisää veren pyruvaattipitoisuutta, joten väitetyillä rasvanpolttovaikutuksilla ei ole edes teoreettista perustaa. Farmakokineettisissä tutkimuksissa on myös osoitettu, että 5 g:n kerta-annos kreatiinimonohydraattia lisää veren kreatiinipitoisuutta suurinpiirtein yhtä tehokkaasti kuin 7,3 g:n kerta-annos kreatiinipyruvaattia. Näin ollen väite, jonka mukaan kreatiinipyruvaatti on 5 kertaa tehokkaampi kreatiinin lähde kuin kreatiinimonohydraatti, on selvästikin virheellinen.

Helmikuun puolivälissä Journal of the International Society of Sports -tiedelehdessä julkaistu tutkimus vertasi kreatiinimonohydraatin (CM) ja kreatiinietyyliesterin (CEE) vaikutuksia. Koehenkilöille annettiin sokkoutettuna joko CM:ää tai CEE:tä; ensimmäiset viisi päivää annos oli n. 20 grammaa ja sen jälkeen n. 5 grammaa 42 päivän ajan. Selvästi kallimpi CEE ei tämän tutkimuksen mukaan tarjoa mitään etuja perinteiseen CM:ään verrattuna. Itse asiassa CEE nosti enemmän veren kreatiniinipitoisuutta (kreatiniini on kreatiinin hajoamistuote) kuin CM, joten CEE näyttäisi kestävän huonommin maha-suolikanavassa tapahtuvaa metaboliaa. Lisäksi CEE lisäsi solun ulkoisen nesteen määrää enemmän kuin kreatiinimonohydraatti. Solun ulkoisen nesteen lisääntyminen tarkoittaa suomeksi nestepöhöä. Toisin kuin solun sisäisen nestemäärän lisääntyminen, se EI ole positiivinen asia.

PS. Tutkimuksen tiivistelmässä yksi kohta on varsin erikoisesti ilmaistu: "We examined the effects of Cr supplementation on muscle proteins and force recovery after eccentrically-induced muscle damage in healthy individuals." Lihasproteiinit viittaa yleisesti lihasten proteiineihin, eikä tiettyihin entsyymeihin. Pitäisi siis lukea "We examined the effects of Cr supplementation on indirect markers of skeletal muscle damage and force recovery after eccentrically-induced muscle damage in healthy individuals". Tämä oli tällaistä akateemista kikkailua, joka ei luonnollisesti muuta tutkimuksen johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

Ei kommentteja: