Hae tästä blogista

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Alli-laihdutuslääke saattaa aiheuttaa maksavaurioita













Amerikkalainen elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA on lisännyt orlistaatti-laihdutusvalmisteen mahdollisia terveyshaittoja aiheuttavien lääkkeiden listalle.

Suomessa orlistaattia on käsikaupassa myytävässä Alli-lääkkeessä ja reseptillä saatavassa Xenicalissa. Viranomaiset tutkivat nyt, voivatko nämä tuotteet aiheuttaa käyttäjilleen maksavaurioita.

Orlistaatti estää merkittävän osan rasvasta imeytymästä käyttäjänsä elimistöön. Sivuvaikutuksena voi ilmetä ripulia.

Aikaisemmin valmistetta on myyty Suomessa aikaisemmin vain reseptilääkkeenä. Allissa orlistaattia on selvästi vähemmän kuin Xenicalissa.

Apteekkien käsikauppamyyntiin Alli tuli keväällä, kun Euroopan lääkeviraston ihmislääkekomitea vapautti lääkkeen reseptivapaaseen myyntiin myös Suomessa.

Komiteassa istuva suomalaisjäsen, Lääkelaitoksen ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto äänesti päätöstä vastaan.

- Allin teho on mielestäni vaatimaton. Terveillä elintavoilla voi laskea painoa huomattavasti turvallisemmin. Lisäksi riskinä on lääkkeen mahdollinen väärinkäyttö esimerkiksi bulimikkojen keskuudessa, Lapatto-Reiniluoto perustelee

Hänen mukaansa monen laihduttajan motivaatio voi lopahtaa lääkkeen sivuvaikutuksiin. Alli aiheuttaa pahalle haisevan ripulin, jos käyttäjä syö rasvapitoista ruokaa.

Mediuutisten mukaan apteekeissa on ollut jonotuslistoja Allista kiinnostuneille asiakkaille. Mediuutisten haastatteleman Glaxo Smith Klinen myyntipäällikkö Merja Nuutisen mukaan Allia on myyty selvästi enemmän kuin reseptivalmistetta.

FDA:n ilmoitus ei tarkoita, että orlistaatti aiheuttaisi varmuudella maksavaurioita. Raportoituja terveyshaittoja on ollut vasta vähän eivätkä ne ole olleet vakavia.

Suomen Lääkelaitos on tietoinen asiasta, mutta ei ole ryhtynyt vielä toimenpiteisiin.

- Toistaiseksi lääkkeestä ei ole tullut tietoon sellaisia ongelmia, että Lääkelaitoksen olisi syytä puuttua asiaan, osastopäällikkö Pekka Kurki sanoo.

PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@iltalehti.fi


Lähde: Ilta-lehti

Ei kommentteja: