Hae tästä blogista

lauantai 23. tammikuuta 2010

D-vitamiini ehkäisee paksusuolen syöpää


D-vitamiini voi vähentää paksusuolen syövän riskiä peräti 40 %, ilmenee kuudessa Euroopan maassa tehdystä tutkimuksesta. Arvostetun British Medical Journal -lehden julkaisema raportti on tähän mennessä laajin lajissaan, ja se lisää entisestään tiedeyhteisön uskoa D-vitamiinilisän hyötyihin.

D-vitamiinin vaikutusta syöpätaudeissa on tutkittu jo pitkään. Tohtori Frank Appleby esitti jo 1940-luvulla, että auringon valosta saatava D-vitamiini voi ehkäistä syöpiä. Vuonna 2007 American Journal of Preventive Medicine julkaisi meta-analyysin, jonka mukaan D-vitamiini vähentää paksusuolisyövän riskiä. Äskettäin amerikkalaiset syöpälääkärit raportoivat, että D-vitamiini lisää merkitsevästi tautiin sairastuneiden potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia.

Tutkimuksen yksityiskohtia

Tutkimus on osa valtavaa, noin miljoona eurooppalaista käsittävää terveysseurantaa nimeltään the European Prospective Investigation into Cancer Study (EPIC). Siinä selvitetään yhteensä miljoonan britin, hollantilaisen, saksalaisen, tanskalaisen ja italialaisen elin- ja ruokatapoja, heidät punnitaan ja heistä otetaan verinäytteitä. Tutkimus on jo kumonnut käsityksen, jonka mukaan rasvainen ruoka lihottaisi.

Seurannan aikana todettiin 1248 uutta paksu- ja peräsuolien syöpää. Niihin sairastuneiden ihmisten seerumin D-vitamiinin pitoisuutta (S-D25) verrattiin 1248 terveenä pysyneen verrokin pitoisuuteen. Syöpään sairastuneiden S-D25 oli usein pienempi kuin tutkittujen keskimääräinen pitoisuus, 50–75 nmol/l. Korrelaatio oli erityisen voimakas paksusuolen syövässä. Sitä vastoin yli 75 nmol/l -pitoisuus ei liittynyt lisääntyneisiin syöpiin. Lisäksi ilmeni, että myös runsas kalkin saanti ravinnosta vähensi syöpäriskiä. Tutkijat uskovatkin, että kalkki ja D-vitamiini ehkäisevät yhdessä syöpää. Kalkki sitoo sappi- ja rasvahappoja paksusuolessa, selittävät tutkijat.

He kaipaavat kuitenkin uusia satunnaistettuja tutkimuksia D-vitamiinilisän vaikutuksista, ennen kuin tätä vitamiinia voidaan suositella yleisölle. Tällaisen toivomuksen tarkoituksena on yleensä saada lisää rahaa jatko-tutkimuksiin. Niihin kuluu yleensä useita vuosia, jonka ajan ne työllistävät tutkijoita.

Jenab M, Bueno-deMesquita HB, Ferrari P, et al. Association between pre-diagnostic circulating vitamin D concentration and risk of colorectal cancer in European populations: a nested case-control study. British Medical Journal. 2010; 340: b5500.

Lähde: Biovita

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.mtv3.fi/koti/ajankohtaista.shtml?1042244