Hae tästä blogista

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

D-vitamiini ja kalsium yhdessä vähentävät luunmurtumia












D-vitamiini yhdessä kalsiumin kanssa vähentävät luunmurtumia vanhoilla ihmisillä, osoittaa seitsemän aiemman tutkimuksen meta-analyysi. Vaikutus oli riippumaton iästä, sukupuolesta tai aiemmista murtumista. Pelkästä D-vitamiini ei analyysin mukaan pienennä murtumariskiä, ainakaan 20 mikrogramman tai pienemmillä päiväannoksilla.

Luusto haurastuu iän mukana ja luunmurtumat tuottavat vanhoilla ihmisillä paljon potilaspäiviä. Luuston vahvistamiseksi on olemassa lääkkeitä mutta yksinkertaisimmillaan tarjotaan D-vitamiinia ja kalsiumia, joko yksin tai yhdessä. Niiden vaikutusta on tutkittu paljon mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia.

Tanskalaistutkijat lähtivät selvittämään asiaa aiemmista tutkimuksista ns. meta-analyysillä. Aineistona oli seitsemän satunnaistettua suurta tutkimusta. Koehenkilöitä oli yhteensä 68 500, naisia heistä oli 85% ja iältään osallistujat olivat keskimäärin 70-vuotiaita.

D-vitamiini yksinään, 10 tai 20 mikrogramman päiväannoksena ei vähentänyt murtumia. Sen sijaan D-vitamiini yhdessä kalsiumin kanssa vähensi murtumia tilastollisesti merkitsevästi. Kun katsottiin pelkästään lonkkamurtumia, kalsium ja D-vitamiini yhdessä vaikuttivat edelleen suotuisasti joskin vaikutus oli tilastollisesti merkitsevän rajalla. D-vitamiini yksinään ei suojannut ja itse asiassa lumeryhmässä oli vähemmän lonkkamurtumia kalsiumin ja D-vitamiinin yhteisvaikutusta tutkivissa selvittäneissä kokeissa.

Analyysi ei selitä luunmurtumien, D-vitamiinin ja kalsiumin yhteyttä lopullisesti, toteavat tutkijat. Lisätutkimuksia tarvitaan erityisesti 20 mikrogrammaa suuremmista D-vitamiiniannoksista. Selvää on kuitenkin että 10-20 mikrogramman D-vitamiinin lisäksi tarvitaan gramman verran kalsiumia.

Lähde: YLE tiede, British Medical Journal

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

mulla olis ollu komeemmat kuvat murtumasta ja ydinnaulasta =)

T:Maukka