Hae tästä blogista

sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Magnesium parantaa muistia, ainakin rotilla


Magnesium parantaa muistin toimintaa ja oppimista sekä nuorilla että vanhoilla rotilla, osoittaa kiinalais-yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimus. Jotta magnesium saatiin menemään aivoihin, tutkijat kehittivät erityisen magnesiumyhdisteen. Todennäköisesti sama pätee ihmisillä. Jos turvallinen yhdiste magnesiumin viemiseksi aivoihin löytyy, voi siitä olla apua älyllisten kykyjen ylläpitämisessä.

Magnesium on yksi monista hivenaineista, joita tarvitaan elimistön normaalille toiminnalle. Ruuasta sitä saa mm. pinaatista ja muista tummista lehtivihanneksista sekä joistain hedelmistä. Pillerin muodossa magnesiumlisiä kaupataan esimerkiksi nivelvaivoihin, mutta tavallisten pillereiden magnesiumista hyvin pieni osa pääsee aivoihin.

Vuonna 2004 MIT-yliopistossa USA:ssa havaittiin että magnesium edistää hermosolujen liitosten eli synapsien joustavuutta laboratoriossa kasvatetuissa soluviljelmissä. Magnesium tiedetään välttämättömäksi myös aivoille ja synapsien sujuva toiminta on eduksi esimerkiksi oppimisessa ja muistin toiminnassa, jotka edellyttävät uusien liitosten syntyä. Siksi tutkijat lähtivät kehittämään yhdistettä joka pystyisi viemään magnesiumia aivoihin tehokkaasti.

Näin löydettiin magnesium-L-treonaatti-yhdiste, jota syötettiin eri-ikäisille rotille. Se nosti aivojen magnesiumpitoisuutta ja paransi samalla sekä lyhytkestoisen muistin eli ns. työmuistin että pitkäkestoisen muistin toimintaa kaikenikäisillä rotilla. Muutos näkyi myös aivoissa hermosolujen tasolla synapsien määrän nousuna erityisesti muistin kannalta oleellisen hippokampuksen alueella. Samalla lyhyt- ja pitkäkestoiseen muistiin liittyvien synapsitoiminnot vahvistuivat. Vertailukohteena oli normaalia laboratorioruokaa syöviä rottia, jotka saivat ruuasta riittäväksi arvioidun määrän magnesiumia.

Tutkijoiden mukaan iso osa maailman väestöstä saa ruuasta liian vähän magnesiumia ja vaje kasvaa yleensä iän mukana. Jos magnesiumin taso saataisiin pysymään ennallaan tai mahdollisesti nousemaan, sillä voisi olla merkitystä iän mukana heikkenevien älyllisten taitojen ylläpitämisessä. Magnesium-L-treonaatin turvallisuus ja tehokkuus ihmisillä on tarkoitus selvittää seuraavaksi.

Lähde: YLE

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu!
Mahtaako omega-kolmosta tulla lähiaikoina myyntiin? Vanha varastoni vetelee viimeisiään.

Anonyymi kirjoitti...

Sama vika, omegat on rouhittu loppuun. Joko se lohiparvi on uinu kapseliin?

Onko muuten b6-vitamiinista hyötyä otettuna magnesiumin kanssa?