Hae tästä blogista

lauantai 26. kesäkuuta 2010

Valkosolujen C-vitamiinipitoisuus infektion aikana















Törmäsin juuri mielenkiintoiseen kuvioon, jossa näkyy valkosolujen eli leukosyyttien C-vitamiinipitoisuus ylähengitystieinfektion aikana, kun koehenkilöille annettiin joko 6 grammaa tai 200 milligrammaa C-vitamiinia. Leukosyytit ovat tärkeä osa immuuni-järjestelmää ja ne tarvitsevat C-vitamiinia toimiakseen tehokkaasti. Mielenkiintoista on se, että 200 milligramman annosta käytettäessä leukosyyttien C-vitamiinipitoisuus pysyy muutaman päivän ajan alle normaalin - ja 200 milligramman annos on perinteisten standardien mukaan varsin iso annos. Ero lumetuotteeseen (none) alkaa näkymään vasta 4. päivän kohdalla. Korkeammat lähtöarvot C-vitamiiniryhmissä johtuivat siitä, että vitamiinilisän anto aloitettiin jo ennen infektion alkamista. 1. infektiopäivän aikana leukosyytit näyttävät kuluttavan megamääriä C-vitamiinia, sillä solupitoisuudet tippuivat myös 6 gramman ryhmässä. Mikä tärkeintä, myös flunssan oireet helpottuivat nopeammin ko. ryhmässä.

Vastaavanlaisia tutkimustuloksia on julkaistu runsaasti. Tästä huolimatta esim. Ravitsemustieteen perusteita -sivustolla kerrotaan, että "Kohtuulliset C-vitamiiniannokset (250 mg/vrk) mahdollisesti vähentävät flunsssan oireita." Kohtuulliset? Tekstin kirjoittaja tuskin on lukenut ainuttakaan aiheeseen liittyvää tutkimusta. Tai sitten "poliittinen paine" ei anna mahdollisuutta esittää asioita todenmukaisesti.

Tulevassa kirjassani (Urheiluravinteet, WSOYpro 2010) nämä (ja muut asiat) on selitetty ilman poliittisesti korrektia tuubaa.

Kotiläksy:
Flunssan iskiessä C-vitamiiniannosten tulee olla varsin suuria, jotta maksimaalinen hyöty saadaan esiin. Itse suosittelen vähintään 3 grammaa päivässä heti ensioireiden ilmaannuttua.

5 kommenttia:

P. P. kirjoitti...

En ole perehtynyt syvemmin C-vitamiinitutkimuksiin, mutta mietin sitä, tutkitaanko näissä (aina) synteettisesti valmistetun askorbiinihapon vaikutuksia vai käytetäänkö C-vitamiinina myös luonnollisia C-vitamiinin lähteitä?

Anssi Manninen kirjoitti...

Sillä ei ole mitään merkitystä, sillä molemmat ovat L-askorbiinihappoa ja vaik. identtisiä.

P. P. kirjoitti...

Palaan tähän C-vitamiiniasiaan. Mistä tiedät vaikutusten olevan identtisiä?

Anssi Manninen kirjoitti...

Se on tiedetty jo pitemmän aikaa. L-askorbiinihappo on L-askorbiinihappoa ihan sama mistä se tulee.

blesse kirjoitti...

P.P varmaan tarkoittaa sitä, että synteettisesti valmistetuissa vitamiineissa enantiomeerijakauma on erilainen yleensä kuin luonnollisista lähteistä saatavilal vitamiineilla. Pelittääkö sekä L- että muut enantiomeerit samalla tavalla. Ilmoitetaanko c-vitamiinipakkauksessa nimenomaan L-askorbiinihapon määrä? En tiedä itsekään, siksi kyselen tyhmiä. :)