Hae tästä blogista

lauantai 19. kesäkuuta 2010

Stevia ja sukraloosi
Muutamat kuluttajat ovat kyselleet, voisimmeko tuoda markkinoille myös stevialla makeutetun tuotteen. Stevia on Paraguayn viidakoista löytyvä muinainen yrttikasvi, jota Guarani-intiaanit ovat jo vuosisatoja käyttäneet juomien makeuttamiseen. EU:n viranomaiset eivät kuitenkaan ole vielä hyväksyneet steviaa makeutusaineeksi, joten sen lisääminen elintarvikkeisiin ei ole sallittua EU:ssa.

Pysyttelemme siis edelleen sukraloosissa, joka on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa täysin turvalliseksi. Euroopan Komission tiedekomitea julkaisi sukraloosista turvallisuusarvion vuonna 2000. Rakenteeltaan sukraloosi on hyvin kestävä ja se erittyy elimistöstä pääosin muuttumattomana. Ihmiselimistössä sukraloosista hajoaa noin 5 % kahdeksi monosakkaridiksi. Euroopan Komission turvallisuusarviossa on arvioitu myös nämä kaksi hajoamistuotetta ja molemmat on todettu haitattomiksi. Maultaan sukraloosi muistuttaa läheisesti sakkaroosia eli pöytäsokeria. Sukraloosi valmistetaankin klooraamalla valvotusti sakkaroosia. Sen ADI eli Accetable Daily Intake on 0–15 mg painokiloa kohti eli 80-kiloinen henkilö voi turvallisesti nauttia n. 1200 mg päivässä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että yhdessä 1 kg:n purkissa Protein Pudding -valmistetta on vain hieman yli 100 mg sukraloosia. Toisin kuin aspartaami, sukraloosi kestää hyvin kuumentamista ja pitkiä säilytysaikoja.

6 kommenttia:

Pek kirjoitti...

Jospa ne nuo EU:n viranomaisetkin näkisivät vielä jonain päivänä valon... :D

P. P. kirjoitti...

Ehkä tämä etenee, ks. http://ravintomedia.blogspot.com/2010/04/stevialle-myyntilupa-euroopassa.html .

Verkkokaupoista steviaa saa jo, ks. esim. http://www.cocovishop.com/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Spray/Categories/Stevia .

Anssi Manninen kirjoitti...

Olen tietoinen tosta positiivisesta lausunnosta mutta päätökseen menee ilmeisesti vielä useita kuukausia.

P. P. kirjoitti...

Niin varmastikin menee, kun se käy virallisen kierroksen läpi. http://www.functionalingredientsmag.com/article/News-and-Analysis/stevia-closer-to-european-approval.aspx

Kaptah kirjoitti...

Moi!

Kannattaa itse kasvatella Steviaa, kun sen siemeniä on helposti saatavilla.

Alapuolella olevan linkin takana on kattava tietopläjäys Steviasta.

http://www.rain-tree.com/stevia.htm

Anonyymi kirjoitti...

Miten on sukrinin laita?
Erytritolia mikä valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista.
Onhan tämä toki huomattavasti miedompaa kuin sukraloosi (joutuu laittamaan aika paljon)
Stevia on muuten mielestäni pahanmakuista (erikoinen sivumaku)
Kun taas sukrin maistuu hyvin neutraalille.
Stevian ainut plussa on emäksisyys!