Hae tästä blogista

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Heraproteiini pitää kylläisenä


Proteiinipitoinen ateria pitää yllä kylläisyyden tunnetta piitkään ja vähentää seuraavalla aterialla nautitun energian määrää. Proteiinilla on parempi kylläisyysarvo kuin hiilihydraateilla ja rasvalla. Uusissa tutkimuksissa on selvitetty myös proteiinin laadun vaikutusta kylläisyyteen.

Proteiinien kylläisyysarvo vaihtelee

Proteiinien nauttiminen aterialla vaikuttaa ruokahalua säätelevien hormonien ja ruoansulatusentsyymien pitoisuuksiin. Erityisesti insuliinia pidetään "kylläisyyshormonina", sillä aterian jälkeen kohoava veren insuliinitaso vähentää ruokahalua. Proteiinin laadun merkitys kylläisyyden tunteen säätelyssä on epäselvää, mutta joissakin tutkimuksissa heraproteiini on osoittautunut esimerkiksi soijan, kaseiinin ja kananmunan proteiineja tehokkaammaksi kylläisyyden tuottajaksi. Heraproteiini sisältää bioaktiivisia yhdisteitä kuten laktalbumiinia ja haaraketjuisia aminohappoja, joilla on insuliinieritystä lisääviä vaikutuksia. Lisäksi heraproteiini imeytyy nopeasti, mikä tehostaa kylläisyysvaikutusta.

Uusi tutkimus puoltaa heraproteiinin kylläisyysvaikutuksia

Tuoreessa australialaistutkimuksessa verrattiin neljän proteiinilaadun vaikutuksia veren insuliini- ja sokeripitoisuuksiin, kylläisyyden tunteeseen ja energian saantiin seuraavalla aterialla. Tutkimukseen osallistui 22 normaalipainoista ja tervettä nuorta miestä. Miehille annettiin eri tutkimuskerroilla nestemäisessä muodossa heraproteiinia, tonnikalaa, kalkkunaa sekä kananmunanvalkuaista. Tutkimusjuomat sisälsivät kukin 50 grammaa proteiinia ja saman verran rasvaa ja hiilihydraatteja. Juomien koostumus ja maku säädettiin mahdollisimman yhdenvertaisiksi. Kunkin juoman nauttimisen jälkeen otettiin verinäytteet puolen tunnin välein aina neljään tuntiin saakka, jolloin tutkittavat saivat syödä vapaasti buffet-pöydästä. Ruokailuun annettiin aikaa puoli tuntia, ja tutkittavia neuvottiin syömään itsensä kohtuullisen kylläiseksi. Syödyn ruoan määrä mitattiin tarkkaan ja ravintolaskentaohjelman avulla selvitettiin nautitun energian määrä.

Verensokeri nousi maltillisemmin hera- ja tonnikalajuomien jälkeen verrattuna kalkkuna- ja kananmunajuomiin. Heraproteiinijuoman nauttimisen jälkeen veren insuliinitasot olivat korkeimmat. Heraproteiinijuoma vähensi myös muita tutkimusjuomia tehokkaammin ruokahalua sekä syödyn energian määrää neljän tunnin kuluttua nautitulla aterialla.

Heraproteiinin merkitystä painonhallinnassa tulisi selvittää tarkemmin tutkimalla sen pitkäaikaisvaikutuksia ruokahalun säätelyyn.

Pal & Ellis. The acute effects of four protein meals on insulin, glucose, appetite and energy intake in lean men. Brit J Nutr 2010 May 11:1-8. [Epub ahead of print]

Lähde: Valio

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve
Voiko tuo oikeasti pitää muka paikkansa? Oman kokemuksen mukaan kuitenkin kunnon jähmeä kaseiini (jota sultakin löytyy nykyään Mannis-valikoimasta :)) pitää nälän huomattavasti paremmin loitolla kuin "vetinen" heraproteiini. Oletko itse kokeillut ja verranut, kuinka pian alkaa vatsa kurista? Ei voi pitää paikkaansa.

Anssi Manninen kirjoitti...

Melko pitkälle samaa mieltä anonyymin kanssa. ProMax-6 soveltu hyvin "pitkäkestoisemmaksi" prodepirtelöksi. Tuomme sen myyntiin kolmen viikon sisällä. Sama koskee Protein Puddingia (jo myynnissä).