Hae tästä blogista

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Akupunktion mysteeri avautumassa
















Voiko kehon pistely neuloilla vähentää kipua? Yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkimus osoittaa, että huuhaanakin pidetystä akupunktiohoidosta saattaa olla todellista hyötyä. Nature Neurosciencessa julkaistujen tulosten mukaan akupunktioneula laukaisee paikallisesti kipua lievittävien reseptoreiden toiminnan.

Tutkijat testasivat akupunktiohoitoja hiirillä, joilla oli tulehtunut käpälä. Neulat pistettiin eläinten polven tuntumassa sijaitseviin akupunktiopisteisiin perinteisellä akupunktiotekniikalla, pyörittäen. Koe toistettiin siten, että akupunktioneulat painettiin samoihin pisteisiin neulaa pyörittämättä.

Tulosten mukaan pyörittäen pistetyn neulat nostivat adenosiinin määrän 24-kertaiseksi akupunktiopisteiden tuntumassa ja hiirten tuntema kipu väheni kolmasosaan. Kun neulat pistettuun pyörittämättä, hiirten adenosiinin tuotannossa ei havaittu muutosta, eikä neulojen todettu lievittävän kipua. Akupunktio ei tehonnut myöskään hiiriin, joilta adenosiinireseptorin toiminta oli estetty.

Adenosiini toimii elimistössä luonnollisena kivunlievittäjänä ja säätelee unirytmiä.

- Akupunktio on ollut tietyissä kulttuureissa vakiintunut hoitomuoto jo 4000 vuotta. Länsimaissa hoitoihin on suhtauduttu epäillen, koska akupunktion mekanismeja ei ymmärretä. Tutkimuksemme antaa yhden selityksen, miksi akupunktion voisi lievittää kipua, tutkija Maiken Nedergaard sanoo.

Kun tutkijat varmistuivat akupunktion ja adenosiinin yhteydestä, ryhmä testasi, vaikuttaako akupunktio deoksikoformysiiniä sisältävän syöpälääkkeen tehoon. Deoksikoformysiini alentaa kehon adenosiinin tuotantoa. Tutkimusryhmän mukaan akupunktiohoito lähes kolminkertaisti adenosiinin määrän lihaksissa ja yli kolminkertaisti lääkkeen vaikutusajan.

- On selvää, että akupunktiohoito voi aktivoida monia mekanismeja elimistössä. Tämä tutkimus todistaa akupunktion vaikuttavan adenosiinin määrään, tutkija Josephine Briggs vahvistaa.

Lähde: Yle Tiede

1 kommentti:

Jussi kirjoitti...

Toi on näin teknisen realistin näkökulmasta katsottuna käsittämätön tutkimustulos! Neulahan on käytännössä täydellisen pyöreä "terästanko" joten sen pyöritys ei aiheuta käsittääkseni minkäänlaista "repimis" ilmiötä ihossa! Mistä siis johtuisi ihon erilainen reaktio kahden pistotavan välillä?