Hae tästä blogista

torstai 24. kesäkuuta 2010

Lukijakysymys: C-vitamiinin annostelu flunssan ehkäisyssä


Luin tänään uuden ProBody lehden. Siinä sanotaan että C-vitamiia tulisi ottaa 500 mg päivässä ja suuremmista määristä ei ole osoitettu olevan hyötyä. Siinä myös väitetän että C-vitamiinin flunssaa estävää vaikutusmekanismi ei ole tiedossa. Muistaakseni itse suosittelit kovan harjoittelun yhteydessä 500-1000 mg. Mihin tämä suoritus perustuu?

Jos puhutaan urheilusta ja ylähengitystieinfektion ehkäisystä, niin tutkimuksia on tietääkseni julkaistu vain kaksi (Peters ym. 1993 ja 1996). Ensimmäinen tutkimus julkaistiin maailman johtavassa ravitsemustieteen lehdessä, American Journal of Clinical Nutrition, joten se on hyvin alan ihmisten tietoisuudessa. Kyseisessä tutkimuksessa ultramaratonaareille (> 42 km) annettiin joko 600 mg C-vitamiinia vuorokaudessa tai lumetuotetta kolmen viikon ajan ennen kilpailua. Kisan jälkeen flunssaoireita selvitettiin kahden viikon ajan. Flunssaoireiden ilmaantuvuus oli lumeryhmässä 68 %, kun taas C-vitamiiniryhmässä vastaava luku oli vain 33 %. Myös oireiden kesto ja voimakkuus olivat merkitsevästi vähäisempiä C-vitamiiniryhmässä lumeryhmään verrattuna.

Samainen tutkijaryhmä julkaisi kolme vuotta myöhemmin vastaavanlaisen tutkimuksen. Tällä kertaa julkaisufoorumina oli kuitenkin paikallinen lehti, South African Journal of Sports Medicine, joten artikkeli ei ole niin hyvin asiantuntijoiden tietoisuudessa.  Tässä tutkimuksessa oli mukana 178 ultramaratoonaria, jotka jaettiin neljään ryhmää: 1) plasebo, 2) C-vitamiini, 3) C-vitamiini + E-vitamiini ja 4) C-vitamiini + E-vitamiini + beetakaroteeni. Ravintolisiä annettiin kolmen viikon ajan ennen kilpailua. Ylähengitystieinfektioiden oireita esiintyi vähiten C-ryhmässä (20 %), jossa keskimääräinen C-vitamiinin saanti oli 1004 mg/vrk. Plaseboryhmässä C-vitamiinin keskimääräinen saanti oli 585 mg/vrk ja oireiden insidenssi 40 %. E-vitamiini tai E-vitamiinin ja beetakaroteeni yhdistelmä ei tarjonnut mitään lisäetua pelkkään C-vitamiinin verrattuna. CE-ryhmässä C-vitamiinin keskimääräinen saanti oli 893 mg/vrk ja CEB-ryhmässä 665 mg/vrk. Tulokset vihjaavat, että C-vitamiinin saannin tulisi olla vähintään gramma päivässä maksimaalisen tehon saavuttamiseksi. Hieman epäselvä skannattu kopio Petersin ym. 1996 artikkelista löytyy täältä.

Mitä vaikutusmekanismiin tulee, niin suosittelen lukaisemaan tämän artikkelin. C-vitamiinin arvellaan myös mm. vähentävän kortisolin immunodepressiivisiä vaikutuksia.

PS. Tästä aiheesta lisää tulevassa kirjassani Urheiluravinteet (WSOYpro 2010). Kirja ilmestyy tämän vuoden lopussa.

Ei kommentteja: