Hae tästä blogista

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Uutta beeta-alaniinidataa pukkaa


European Journal of Applied Physiology -tiedelehdessä ilmestyi juuri uusi beeta-alaniinitutkimus. Belgialaistutkijat antoivat "normikuntoisille" liikuntakasvatuksen opiskelijoille kuuden viikon ajan joko beeta-alaniinia (4,8 g/vrk) tai tehotonta lumetuotetta. Tutkimuksen alussa ja lopussa opiskelijat suorittivat 6 minuutin kestoisen pyöräilytestin. Tulokset osoittivat, että beeta-alaniini vähentää selvästi fyysisen kuormituksen aiheuttamaa asidoosia (happamuutta).

Beeta-alaniinin säännöllinen käyttö nostaa lihassolujen karnosiinipitoisuutta. Karnosiini on tehokas solunsisäinen puskuri. Jos nestetila on hyvin puskuroitu, kuten elimistön nesteet normaalisti, siihen lisätyt hapot eivät liiemmin muuta pH:ta. pH kuvaa vetyionikonsentraatiota ([H+]); mitä suurempi [H+], sitä matalampi pH ja päinvastoin. Alhainen pH eli happamuuden (vetyionien) lisääntyminen on yhtenä osatekijänä lihasväsymykseen kovassa urheilusuorituksessa. Elimistön pH on pääsääntöisesti hieman rapiat 7 ja karnosiinin pKa on 6,83 fysiologisessa eli 37 asteen lämpötilassa. Elimistön normaalia pH:ta lähellä oleva pKa-arvo kertoo meille, että ko. yhdiste toimii tehokkaasti puskurina elimistön nesteissä. Jonkinmoisena nyrkkisääntönä voidaan mainita, että yhdisteen pKa:n pitäisi olla suurinpiirtein = pH +-1, jotta sillä olisi jotain käyttöä elimistön nesteiden puskuroinnissa. Ja karnosiinin pKa oli siis 6,83. Eli se soveltuu erittäin hyvin elimistön nesteiden puskurointiin.

Bikarbonaatti on elimistön keskeinen solunulkoinen puskuri (pKa 6,1), mutta sen käyttö (esim. natriumbikarbonaattina) urheilusuorituksen parantamiseen on käytännössä vaikeaa. Natriumbikarbonaatin tehoava annos on tutkimusten mukaan n. 0,3 grammaa painokiloa kohden eli 80-kiloinen urheilija tarvitsisi 25 grammaa!

Ei kommentteja: