Hae tästä blogista

lauantai 24. lokakuuta 2009

Kuukauden höpisijä: Sydänliiton Mikko SyvänneEdit 24.10.: Johan pukkaa lukijakyssiä:

"Miten siinä paljon puhutusssa israelilaistutkimuksessa määritettiin LDL? Laskemalla?"

Israelilaistutkimuksessa LDL määritettiin suoraan. Tämä oli positiinen yllätys. Aiemmissa dieettivertailuissa LDL on määritetty Friedewaldin kaavalla. Klikkaa tästä nähdäksesi muutokset LDL-arvossa. Vähärasvaisella ruokavaliolla ei ollut mitään vaikutusta LDL-arvoon. Kuten odotettua, vähärasvainen ruokavalio oli surkein myös TG:n ja HDL:n osalta.

Edit 24.10.: Pari lukijakyssää:

"Mistä tietää, onko LDL-arvo mitattu vai laskettu?"

LDL-arvo on käytännössä aina laskettu. Suoraa mittausta käytetään lähinnä tutkimustyössä.

"Käypä hoito suosituksessa sanotaan "Seerumin LDL-kolesterolipitoisuus on eri rasvafraktioista tärkein sepelvaltimotaudin vaaraa mittaava yksittäinen suure." Eikö väitteesi LDL:stä ole ristiriidassa LDL-väitteesi kanssa?"

Ei oikeastaan. Alla esitetty LDL-väitteeni liittyi vähähiilihydraattisiin dieetteihin. Kyseisen Käypä hoito -kirjoituksen on laatinut Suomen johtava kolesterolitutkija Petri Kovanen. Hän on tunnetusti laajamittaisen statiinihoidon kannattaja ja kolesteroliskeptikot ovat syyttäneet häntä statiinipuffauksesta. Kovanen saa kuulemma sievoisia sivutuloja statiinimarkkinoinnista, mutta siinäkö saakoon. Ei ole minulta pois. Toisaalta Kovasen julkaisuluettelo tällä saralla on pitkä kuin nälkävuosi, joten ainakin itse höristän hieman korvaa, jos hän jotain kolesteroliarvoista sanoo. Kovasen mukaan kolesterolin kertyminen sepelvaltimoiden seinämien plakkiin voidaan kokonaan estää, jos LDL-kolesteroliarvo saadaan laskettua tarpeeksi alas. Hän pitää myös kalasta saatavia omega-3 rasvahappoja erittäin tärkeinä sydänterveydelle.

Edit 24.10.: Alkaa jo menemään melko kauas blogini pääaiheesta eli urheiluravitsemuksesta, mutta menköön. Iranilaiset tutkijat ovat muokanneet Fridewaldin kaavaa niin, että se ottaa huomioon myös alhaiset triglyseridiarvot (TG). Kaava on edelleen kaukana täydellisestä, mutta antaa paljon luotettavamman arvion LDL:stä silloin, kun TG on poikkeuksellisen alhaalla. Kaava on seuraavanlainen: LDL = TC/1.19 + TG/0.81 – HDL/1.1 – 0.98 (mmol/L). Niukkahiilihydraattisella dieetillä triglyseridit ovat usein jotain 0.5 mmol/l. Oletetaan, että kokonaiskolesteroli (TC) on vaikkapa 5 ja HDL 1. Laskennallinen LDL on Friedewaldin kaavalla laskettaessa 3.77 ja iranilaisella kaavalla laskettaessa 2,93. Ero on siis suuri.

Edit 23.10.: Jonna kommentoi kirjoitustani seuraavasti:

"Enpä ole moiseen laskukaavaan ammatissani törmännyt. LDL-arvo määritetään yleensä kirjallisesti ns. Friedewaldin kaavalla, joka menee näin:

S-LDL = S-Kol - S-HDL - (0, 45*Trigly), jossa S=seerumi (ei tartte välittää), Kol=kokonaiskolesteroli, HDL= HDL-arvo ja Trigly = veren triglyseridiarvo.

Mistä olet tuon kaavan löytänyt, joka sulla blogissa oli? Olis ihan mielenkiintoista tietää.

Harvemminhan tuota käsin laskentaa joutuu käyttämään, koska analysaattorit laskevat arvot suoraan.
"

Friedewaldin alkuperäinen laskukaava on tarkkalleen niin kuin aiemmin kirjoitin eli LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - triglyseridit/5. Voit vilkaista Friedewaldin ja kumppaneiden alkuperäisjulkaisun Clinical Chemistry -tiedelehdessä napsauttamalla tästä. Tätä samaa kaavaa suositellaan käytettäväksi myös Käypä hoito -suosituksessa. Valitettavasti Käypä hoito -suosituksessa huomioidaan ainoastaan poikkeusellisen korkeiden triglyseridipitoisuuksien sekoittava vaikutus: "Friedewaldin kaavaa ei voida käyttää, jos seerumin triglyseridipitoisuus on yli 4 mmol/l. Silloin seerumin LDL-kolesterolipitoisuus on mitattava suoraan." Poikkeuksellisen alhainen triglyseridipitoisuus jätetään siis täysin huomioimatta.


Alkuperäinen kirjoitus

"Vähähiilihydraattisissa dieeteissä rasvaa tuppaa tulemaan liikaa. Diabeetikko voi kyllä saada niillä sokeriarvonsa kuntoon, mutta samalla rasva-arvot kehittyvät karmeaan suuntaan, Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne herättelee."

Karmeaan suuntaan? Kenen kantilta? Sydänliiton sponsoreiden vai potilaan?

Hiilihydraattien rajoittamisen voidaan katsoa tuoreen tutkimustiedon valossa olevan "täsmähoitoa" diabeetikoille. Hiilihydraattien rajoittaminen edistää kehon rasvamäärän vähentymistä, parantaa verensokerin kontrollia, laskee triglyseridejä ja nostaa ns. "hyvää kolesterolia" (HDL). Nämä edulliset vaikutukset eivät taatusti selity pelkällä kehonpainon vähentymisellä. Triglyseridien lasku käy käsi kädessä hiilihydraattien rajoittamisen kanssa, kun taas HDL:n nousu johtunee pääasiassa tyydyttyneen rasvan lisääntyneestä saannista.

Hiilihydraattien rajoittamisella on vain vähäinen vaikutus ns. "huonoon kolesteroliin" (LDL), mutta LDL:n kokonaispitoisuus ei oikeastaan kerro mitään sydänsairausriskistä. Usein LDL-kolesteroli lasketaan seerumin kokonaiskolesterolin, HDL-kolesterolin ja triglyseridin arvojen perusteella (ns. Friedewaldin kaava), mutta laskennallinen LDL:n määritys on kyseenalainen menetelmä. Oli miten oli, kokonaispitoisuutta tärkempi asia lienee LDL:n partikkelikoko. Hiilihydraattien korvaaminen rasvoilla vaikuttaa yleensä edullisesti LDL:n partikkelikokoon. Mielenkiintoista on se, että tyydyttyneet rasvat näyttäisivät vaikuttavan kaikkein edullisimmin LDL:n partikkelikokoon.

LDL:n kokonaispitoisuuden määritykseen liittyvä "hypetys" johtunee lähinnä siitä, että terveitä saataisiin statiini-lääkityksen piiriin. Jo Raamatussa kerrotaan Jeesuksen sanoneen, että "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat" (Matt. 9: 9-13). Sokeasti LDL:n alentamiseen tähtäävät toimenpiteet sikiävät juuri Sydänliiton sponsorilistalta (statiinivalmistajat, kevyttuotteet jne.).

Yhteenvetona voidaan todeta, että Syvänteellä ei ole mitään hajua mistä hän puhuu. Hän on nähtävästi ammentanut "rasvaoppinsa" Keiju-esitteistä.

LDL-legenda

Joskus kuulee väitettävän, että vähähiilihydraattisen dieetin noudattaminen lisää merkitsevästi LDL:n kokonaispitoisuutta pitkässä juoksussa, mutta tämä olettamus johtuu datan virheellisestä tulkinnasta. Kuten sanottua, LDL-partikkelikoko muuttuu edullisempaan suuntaa, joten LDL:n kokonaispitoisuuden nousulla tuskin on edes merkitystä. Käsitellään asiaa silti muutamalla rivillä, sillä LDL-arvoon tuijotetaan edelleen sokeasti (kiitos statiinipuffauksen). Alla esimerkkitapaus (oma kirjoitukseni).

A valuable paper by Brinkworth et al. reported that a very-low-carbohydrate, high-saturated-fat diet decreased triglycerides and increased high-density lipoprotein (HDL) (1). The authors were somewhat concerned with the fact that low-density lipoprotein (LDL) values were also increased. It should be noted, however, that they did not directly measure LDL values. Rather, they used the so-called Friedewald formula to estimate LDL values: LDL = total cholesterol - HDL - triglycerides/5. It is well-know that in the subjects with triglyceride values >400 mg/dL the Friedewald formula does not work. However, it is not widely understood that in the subjects with triglyceride values <100 mg/dL [kuten ko. tutkimuksen koehenkilöillä] the Friedewald formula does not hold either, i.e., calculated LDL values are significantly overestimated (average: 12.17 mg/dL) (2). Thus, the reported increase in LDL values by Brinkworth et al. was almost certainly an artifact and very likely has no clinical significance.

1. Brinkworth GD, Noakes M, Buckley JD, Keogh JB, Clifton PM. Long-term effects of a very-low-carbohydrate weight loss diet compared with an isocaloric low-fat diet after 12 mo. Am J Clin Nutr 2009;90:23-32.
2. Ahmadi SA, Boroumand MA, Gohari-Moghaddam K, Tajik P, Dibaj SM. The impact of low serum triglyceride on LDL-cholesterol estimation. Arch Iran Med. 2008;11:318-21.

Eli LDL lasketaan yleensä seuraavalla kaavalla: LDL = kokonaiskolesteroli - HDL - triglyseridit/5. Kaikki ala-asteen läpäisseet osaavat laskea, että LDL-arvo tulee yläkanttiin, jos triglyseridit ovat poikkeuksellisen alhaalla (hiilihydraatti-rajoitus tiputtaa voimakkaasti triglyseridejä). Itse asiassa ei tarvitse edes osata laskea, sillä netistä löytyy LDL-laskuri.

Suuntaa antavat tavoitearvot ovat seuraavat:
Kokonaiskolesteroli alle 5 mmol/l
LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l
HDL-kolesteroli yli 1 mmol/l
Triglyseridipitoisuus alle 2 mmol/l

Naputellaanpa laskuriin ensin tavoitearvojen rajat eli 5, 1 ja 2... nap nap nap.. laskennalliseksi LDL-arvoksi saadaan silloin 3.1. Otetaan seuraavaksi hiilihydraattirajoituksen aiheuttama tiputus triglyseridiarvoissa ja hakataan laskuriin 5, 1 ja 1.. nap nap nap.. laskennallinen LDL-arvo pomppaa arvoon 3.6. Hyvin niukkahiilihydraattisella dieetillä triglyseridit tippuvat usein vieläkin alemmas.

Lue myös:
Accurso A ym. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutrition & Metabolism 2008, 5:9
Volek JS ym. Dietary carbohydrate restriction induces a unique metabolic state positively affecting atherogenic dyslipidemia, fatty acid partitioning, and metabolic syndrome. Prog Lipid Res. 2008 Sep;47(5):307-18.

3 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Sääliksi käy sydänpotilaita, jos tuollaisilla tiedoilla heidän terveyttään hoidetaan.

Anssi Manninen kirjoitti...

Syvänne on kyllä erittäin ansioitunut muilla kardiologian osa-aleilla, mutta hänen väitteensä vähähiilarisesta ja rasva-arvoista oli täyttä roskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyvä vaan että on tällaistakin infoa myös urheiluravinteiden lisäksi.