Hae tästä blogista

lauantai 24. lokakuuta 2009

Enää 12 % saksalaisista aikoo ottaa H1N1-rokotuksen


Saksalaisten into ottaa H1N1-rokote on laskenut ennätyksellisen alas. Syynä on epäily Pandemrix-rokotteen, tarkemmin sanoen sen tehosteaineen turvallisuudesta.

Muun muassa Saksan lääkäriliiton varapuheenjohtaja Frank Ulrich Montgomery on vaatinut tehosteaineetonta rokotetta lapsille ja raskaana oleville naisille.

Vettä myllyyn lisäsi viime viikonvaihteessa Der Spiegel -lehden artikkeli, jossa kerrottiin, että Saksan sisäministeriö oli tilannut hallituksen virkamiehille eri rokotetta, kuin millä kansalaiset aiotaan suojata.

Virkamiehille tarkoitetussa Celvapan-rokotteessa ei ole lainkaan tehosteainetta.

Saksan sisäministeriön edustajan mukaan kyse ei ole "riskittömämmästä" rokotteesta, vaan Celvaplan -tilaus tehtiin jo kauan ennen kuin vertailu eri rokotteiden turvallisuuden välillä alkoi.

BMJ:n mukaan kiistely Pandemrix-rokotteen turvallisuudesta on ollut Saksassa käynnissä jo pari kuukautta. Sama keskustelu on ajankohtainen myös Suomessa.

Rokotusinfo-yhdistys moittii YLE:n välityksellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta siitä, että se suosittaa tehosteainetta sisältävää Pandemrix-rokotetta raskaana oleville.

THL vakuuttaa, että rokotteen sivuvaikutukset eivät ole yhtä haitallisia kuin mahdollisen epidemian.

Mia Flygar


Lähde: Suomen Lääkärilehti

Rokotusinfo ry:n kotisivulta lainattua:

"Rokotusinfo ry:n mukaan keskustelua varjostaa kuuden miljoonan euron virtahepo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen olohuoneessa.

Summa on THL:n rokoteosaston johtajan arvio siitä, minkä verran laitos saa tänä vuonna rahaa rokotevalmistajien tuotekehitykseen liittyvien tutkimusten toteuttamiseksi. Valtion budjettirahaa THL:n rokoteosastolle on viime vuosina varattu tästä vain murto-osa, hiukan yli miljoona euroa.

Eniten yhtiörahoitteisia tutkimuksia THL:ltä on tilannut Suomeen ilman tarjouskilpailua tilatun 37 miljoonaa euroa maksaneen Pandemrix-rokotteen valmistaja. Edellisvuonna yhtiöltä hankittiin samanhintainen lintuinfluenssarokote.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on huomauttanut yhtiörahoituksen tuomista eturistiriidoista, mutta asiaa ei toistaiseksi ole ratkaistu."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meinaatko Anssi ottaa rokotuksen?

Anonyymi kirjoitti...

Ilman muuta kannattaa kaikkien riskiryhmien käydä piikillä.