Hae tästä blogista

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

D-vitamiinisuositus liian alhainen












Nykyiset suositukset D-vitamiinin saannille ovat liian alhaiset, jotta D-vitamiinista olisi hyötyä vanhusten kaatumisten ehkäisyssä, summaa British Medical Journalissa julkaistu tutkimusanalyysi.

Kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttaman meta-analyysin mukaan vanhusten kaatumisriski vähenee viidenneksellä, kun päivittäinen D-vitamiinin saantitaso on välillä 17,5 - 25 mikrogrammaa. Alle 17,5 mikrogramman jäävästä D-vitamiinin saannista ei analyysin mukaan ole hyötyä kaatumisten ehkäisyssä.

Suomessa virallinen D-vitamiinin saantisuositus on yli 60-vuotiaille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan alainen D-vitamiinityöryhmä pohtii parhaillaan keinoja koko väestön D-vitamiinin saannin parantamiseksi, mutta ei tiettävästi ole valmis nostamaan kansallista saantisuositusta ennen kuin uudet pohjoismaiset ravitsemusuositukset on julkaistu vuonna 2012.

Työryhmän puheenjohtaja ja ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta suosittelee kuitenkin jo nyt vähän ulkoileville ikääntyneille 10 -20 mikrogramman annosta päivittäin.

British Medical Journalissa julkaistussa meta-analyysissa oli mukana tiedot kahdeksasta satunnaistetusta ja kontrolloidusta kaksoissokkokokeesta, joissa oli mukana yhteensä 2426 vanhusta. Tutkitut vanhukset saivat D-vitamiinia vitamiinivalmisteena 5 - 25 mikrogrammaa vuorokaudessa. (Ruokatieto - Krista Korpela-Kosonen)


Lähde: Ruokatieto Uutispalvelu 13.10.2009

Ei kommentteja: