Hae tästä blogista

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Lukijakyssä: NAC ja maksa


Mielenkiintoinen oli tuo juttu heraproteiinista, glutationista ja maksasta. Mutta mites tälläinen aine kuin NAC? Mitään hyötyö maksan suojelussa?

Valtaosa N-asetyylikysteiinin (NAC) vaikutuksista johtuu sen muuttumisesta kysteiiniksi, joka taas lisää maksasoluja suojaavan glutationin synteesiä. NAC on standardilääkitys parasetamolimyrkytyksessä, mutta siitä saattaa olla hyötyä myös muissa maksaa vaurioittavissa tilanteissa. Suomessa NCA annetaan suonensisäisesti, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa käytetään suun kautta otettavia NAC-valmisteita. Tuotetta on myytävänä myös ravintolisänä. Ajattelin lisätä tuotevalikoimaamme Vidan NAC-tabletit.

Edit 11.10.: NAC-supplementaation vaikutuksista on julkaistu viime aikoina mielenkiintoisia urheilututkimuksia. Alla yhden tutkimuksen tiivistelmä.

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008 Aug;18(4):379-88.

N-acetylcysteine supplementation and oxidative damage and inflammatory response after eccentric exercise.

Silva LA, Silveira PC, Pinho CA, Tuon T, Dal Pizzol F, Pinho RA.
Exercise Physiology and Biochemistry Laboratory, Bairro University, Criciúma, SC, Brazil.

The objective of the study was to verify the effect of N-acetylcysteine (NAC) supplementation on parameters of oxidative damage and inflammatory response after high-intensity eccentric exercise (EE). 29 participants with a mean age of 21.3+/-4 yr, weight of 74.5+/-7.7 kg, and height of 177.2+/-6.9 cm were selected and divided randomly into 3 groups: placebo (21 days; n=8), NAC (21 days; n=9), and NAC plus placebo (14 days; n=8). Four participants withdrew from the study for personal reasons. 14 days after starting supplementation, the participants performed EE: 3 sets until exhaustion (elbow flexion and extension on the Scott bench, 80% 1RM). Blood samples were collected before and on the 2nd, 4th, and 7th day after EE. Muscle soreness (MS), lipoperoxidation, protein carbonylation, tumor-necrosis factor- (TNF-), and interleukin 10 (IL-10) were determined. Results showed a significant increase in MS in all the groups on the 2nd day after EE and a decrease in the following days. A significant increase was observed in malondialdehyde and carbonyl levels on the 4th and 7th days after EE in all groups. TNF- increased significantly on the 2nd day after eccentric exercise and decreased in the following days irrespective of NAC supplementation; concentration of IL-10 increased significantly on the 4th day in all groups. Only the supplemented groups maintained high levels of IL-10 on the 7th day after EE. The results suggest that treatment with NAC represents an important factor in the defense against muscle soreness and has different effects on oxidative damage and pro- and anti-inflammatory cytokines.

2 kommenttia:

Amagi kirjoitti...

Tuolle NACille voisi olla kysyntää. Kun sitä jenkeistä tilasin, niin tulli ei antanutkaan sitä minulle, "lääkelistalla". Mutta jos sitä silti saa myydä reseptittä, niin olen asiakkaasi.

Neonomide kirjoitti...

NAC ei ollut lääkelistalla kun itselläni ko aine jumahti tulliin pari vuotta sitten. Kotiin lähti ilman ongelmia. Sama homma 3 päivää sitten, kun tilasin pitkävaikutteista versiota. Aika erikoinen kokemus siis mielestäni Amagilla - apteekeissa NAC on vuosia ollut myynnissä törkyhintaan yskänlääkkeenä.

NAC:ta on käytetty kombona beeta-alaniinin kanssa jenkeissä jo käsittääkseni ainakin kolmessa urheilututkimuksessa lupaavin tuloksin - mukana on ollut myös E-vitamiinia d-alfana ja alfalipoiinihappoa.