Hae tästä blogista

lauantai 17. lokakuuta 2009

Kerma suojaa sydäntaudilta?
























Kerman, voin ja täysmaidon lisääminen ruokavalioon saattaa vähentää sepelvaltimotaudin riskiä, selviää äskettäin julkaistusta ruotsalaistutkimuksesta.

Tutkijat seurasivat 12 vuoden ajan yli 1700 maaseudulla asuvan ruotsalaismiehen elintapoja ja sairastuvuutta sepelvaltimotautiin.

Tutkimuksessa huomattiin, että hedelmien ja vihannesten päivittäinen syöminen vähensi sepelvaltimotaudin riskiä vain, jos miehet söivät myös kermaa, voita ja täysmaitoa.

Hedelmien ja vihannesten syönnillä ei näyttänyt olevan edullista vaikutusta, jos mies sai ruuastaan vain vähän maitorasvoja.

Asiantuntija tyrmää

Ylilääkäri Antti Jula Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta pitää tutkimusta epäluotettavana.

Hänen mukaansa tutkimuksessa ei ole huomioitu riittävän hyvin sitä, että vähärasvaista ruokavaliota suosivat tutkittavat olivat jo tutkimuksen alkaessa sairaampia, lihavampia ja liikkuivat vähemmän kuin rasvaista ruokavaliota suosivat.

Lisäksi otos on pieni, ja tiedot tutkittavien ruokailutottumuksista on kerätty epätarkasti.

Julan mukaan useat luotettavat tutkimukset ovat osoittaneet, että kovien rasvojen välttäminen laskee kolesterolia sekä pienentää sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa.

Hänen mielestään kyseinen tutkimus ei kumoa aiempia väitteitä.

Maitorasvojen vaikutuksesta terveyteen on kiistelty julkisuudessa.

Professori Kari Salminen muistutti viime viikon Kauppalehden kirjoituksessaan, että rasvojen terveysvaikutuksista on saatu ristiriitaisia tuloksia. Hänen mukaansa joissakin tutkimuksissa on todettu, että maitorasva saattaisi suojata sydänsairauksilta.

Ruotsalaistutkimus on julkaistu International Journal of Environmental Research and Public Health -tiedejulkaisussa.

Heini Maksimainen


Lähde: Aamulehti

Ei kommentteja: