Hae tästä blogista

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Kuluttajien kusetus aminohappopitoisuuksilla

Monet urheiluravinnefirmat yrittävät johtaa kuluttajia harhaan mainitsemalla mainosteksteissään tuotteen proteiineissa luonnostaan esiintyvän leusiinin ja/tai glutamiinin määrän. Leusiinin luonnollinen pitoisuus on kaikissa heraproteiineissa käytännössä sama. Proteiinijauheen luonnollista glutamiinipitoisuutta ei yleensä edes tiedetä, vaan aminohappoprofiilissa ilmoitetaan glutamiinihapon ja glutamiinin yhteismäärä glutamiinihapon kohdalla. Tämä johtuu siitä, että laboratorioanalyysin happohydrolyysi muuttaa glutamiinin glutamiinihapoksi. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että eläinproteiinissa ilmoitetusta glutamiinihappomäärästä on noin 50 % glutamiinia.

Kaiken lisäksi eräät markkinoijat vielä listaavat nämä pitoisuudet tuplana:

1. Ravintosisällön kohdalla mainitaan ensin proteiinipitoisuus, johon sisältyy tietysti kaikki luonnostaan proteiineissa esiintyvät aminohapoa.

2. Tämän jälkeen erikseen listataan luonnostaan tuotteessa esiintyvän leusiinin ja/tai glutamiinin määrä.

Tämä on yksiselitteisesti Suomen elintarvikelainsäädännön vastainen käytäntö. Kannattaa siis lukea tuotteen ainesosaluettelo, jos etiketissä esitellään aminohappopitoisuuksiin liittyviä markkinointiväittämiä.

Tänään törmäsin varsin räikeään kusetukseen. Tuote-esittelyteksti alkaa "Huom! Sisältää 20 000 mg glutamiinia!" Vilkaisu ainesosaluetteloon kuitenkin paljastaa, että tuotteessa ei ole lainkaan lisättyä glutamiinia. Ja kuten aiemmin mainitsin, proteiinijauheen luonnollista glutamiinipitoisuutta ei yleensä edes tiedetä.

Ei kommentteja: