Hae tästä blogista

torstai 21. toukokuuta 2009

Kolesterolisaisse











Christer Sundqvist ihmettelee blogissaan ihan syystäkin Sydänliiton levittämää kolesterolisaissea. Jo lääketieteellisen biokemian peruskurssilla opetetaan, että

1. Kolesterolin synteesi lähtee liikkeelle asetyyli-KoA:sta, josta muokkautuu kahden reaktion kautta hydroksimetyyliglutaryyli-KoA:ta (HMG-KoA).

2. Kolesterolisynteesin ehdottomasti tärkein säätökohta on HMG-KoA-reduktaasi -niminen entsyymi.

3. Ruoasta saatava kolesteroli ja monet kolesterolin aineenvaihduntatuotteet saavat aikaiseksi HMG-KoA-reduktaasin nopean hajoamisen --> kolesterolisynteesi vähenee.

4. Insuliini aktivoi HMG-KoA-reduktaasia, kun taas glukagoni inaktivoi sitä.

Tämä on ihan peruskauraa. Nämä asiat siis opetetaan lääketieteellisen biokemian peruskurssilla - ainakin minulle opetettiin ja taatusti opetetaan edelleen kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa. Mitä sitten "opettaa" Suomen Sydänliitto, joka kopio ohjeensa suoraan Amerikan Sydänliitolta? Well, syökää vähän kolesterolia, mutta runsaasti viljatuotteita ja varsin vähän proteiinia. Tarvitseeko edes mainita, miten runsashiilarinen/vähäproteiininen ruokavalio vaikuttaa insuliini:glukagoni -suhteeseen.

By the way, runsaampi kolesterolin saanti ruokavaliosta nopeuttaa selvästi lihasvoiman kehittymistä - ainakin vanhuksilla (Riechman S ym. Medicine & Science in Sports & Exercise. 38(5) Supplement:S386, May 2006).

Ei kommentteja: