Hae tästä blogista

maanantai 25. toukokuuta 2009

Rahan raiskaama terveydenhuolto














Edit 25.5.: Kirja heilahti tänään postiluukusta. Mielenkiintoista luettavaa. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

Alkuperäinen kirjoitus: Otsikon nimeä kantaa dosentti Markku Myllykankaan uunituore kirja, jonka pistin juuri tilaukseen. Palaan tähän, kunhan olen teoksen lukenut. Mediuutiset näemmä julkaisi jo kirja-arvion:

Ahneiden pidot

Tämä kirja ärsyttää aika monta lukijaansa. Se on aivan varma. Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas laukoo ajatuksiaan kursailematta. Hän on tehnyt sen aiemminkin. Nyt vain pitää toivoa, että lukijat eivät ärsyynny kaikessa hiljaisuudessa, vaan tulevat ajatuksineen julki. Rankat näkemykset saisivat aikaansaada rankan keskustelun. Terveydenhuollossa ei mikään muutu, jos uusia ajatuksia ei synny. Kyseenalaistaminen kannattaa.

Myllykankaan tulilinjalla ovat etenkin Lääkäriliitto ja lääketeollisuus. Paljon hyvää ei kirjan perusteella ole kummassakaan.

Myllykankaan mukaan Lääkäriliitto harjoittaa elektiivistä etiikkaa ja ”on lääkäreiden etuja ajava ahdasmielinen ammattiliitto”. Sen ykköstehtävä on hamuta lääkäreille rahaa ja muita etuja niin paljon kuin irti lähtee. Huolestuttavaa Myllynkankaan mielestä on se, että maallikot eivät tätä ymmärrä.

Lääketeollisuus puolestaan pyörittää koko terveydenhuoltoa. Myllykankaan mukaan lääkeyritysten toiminnan ainoa motiivi on takoa rahaa omistajilleen keinoja kaihtamatta. Luonnollisesti myös potilasjärjestöt ja journalistit ovat tiukasti lääketehtaiden talutushihnassa.

Myllykangas päättää kirjansa arvioon, jonka mukaan kansallinen terveysprojekti, hoitotakuu ja monet toteutuneet ja tekeillä olevat lakimuutokset eivät riitä terveydenhuollon ongelmien ratkaisuksi. Myllykankaan mielestä tarvitaan kovempia otteita ja terveydenhuollon rakenteiden ja sisältöjen perusteellista uudistamista.

Hienoa! Ehkä seuraavaksi kuulemme, mitkä ovat vaihtoehdot ja mihin suomalaisten kannattaisi tarttua. Pitkälle ei pötkitä vain arvostelemalla nykyjärjestelmää. Jotakin pitäisi osoittaa tilallekin.

Ei kommentteja: