Hae tästä blogista

torstai 28. toukokuuta 2009

Heraproteiini ja aterianjälkeinen lipidemia













Ateria, joka sisältää runsaasti sekä rasvaa että hiilihydraatteja, lisää selvästi aterianjälkeistä lipidemiaa (rasvaa veressä). Nämä lipidemiapiikit lisäävät sydänsairausriskiä. Aterian sisältämä proteiini voi modifoida tätä vaikutusta, joten tanskalaistutkijat selvittivät tutkimuksessaan erilaisten proteiinilähteiden vaikutusta aterianjälkeiseen lipidemiaan kakkostyypin diabeetikoilla. Koehenkilöille annettiin 100 grammaa voita, 45 grammaa hiilareita ja 45 grammaa proteiinia heraproteiinina, kaseiinina, gluteiinina tai turskana. Tämän testiaterian jälkeen tutkijat seurasivat lipidemian kehittymistä 8 tunnin ajan. Johtopäätöksenä oli, että heraproteiini auttaa kontrolloimaan lipidemiaa tehokkaammin kuin muut proteiinin lähteet.

Mortensen LS, Hartvigsen ML, Brader LJ, Astrup A, Schrezenmeir J, Holst JJ, Thomsen C, Hermansen K. Differential effects of protein quality on postprandial lipemia in response to a fat-rich meal in type 2 diabetes: comparison of whey, casein, gluten, and cod protein. Am J Clin Nutr. 2009 May 20. [Epub ahead of print].

Ei kommentteja: