Hae tästä blogista

lauantai 30. toukokuuta 2009

Proteiinin hydrolysointi tehostaa proteiinin hyödyntämistä

Pari päivää sitten American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus vertaili kokonaisen kaseiiniproteiinin ja kaseiinihydrolysaatin pilkkoutumista, imeytymistä ja hyväksikäyttöä luustolihasanaboliaan. Koehenkilöille annettiin 35 gramman proteiiniannos ja vaikutuksia mitattiin 6 tunnin ajan.

Tulokset osoittivat, että maksa "veti välistä" selvästi enemmän aminohappoja kokonaisesta kaseiinista kuin nopeammin imeytyvästä kaseiinihydrolysaatista. Tämä johti selvästi korkeampiin aminohappopitoisuuksiin veressä (n. 25-50 %) kaseiinihydrolysaatin nauttimisen jälkeen, mikä odotetusti johti myös tehostuneeseen lihasproteiinianaboliaa. Ero kaseiinihydrolysaatin eduksi oli n. 30 %.

Tutkijat spekuloivat veren aminohappo- ja insuliinipitoisuukisen nousun pohjalta, että ero olisi saattanut olla suurempi, jos määritykset olisi tehty lyhyemmältä ajanjaksolta (esim. 3 h). Kuudessa tunnissa proteiiniaterian aikaansaama proteiinisynteesin stimulaatio ehti jo lakata. Hydrolysaattia nautittaessa piikki aminohappo- ja insuliinipitoisuuksissa ajoittui välille 60 - 120 minuuttia.

Hydrolysaatti nosti plasman insuliinipitoisuuden 60 minuutissa n. 45 mU/l:ssa ja lähti siitä vähitellen tippumaan saavuttaen kokonaisen kaseiinin käppyrän 120 minuutin kohdalla. Kokonaisen kaseiinin aikaansaama insuliinihuippu oli n. 22 mU/l. Aminohappopitoisuuksissa erot olivat samankaltaisia. Lienee siis selvää, että ero lihasproteiinianaboliassa olisi ollut suurempi, jos määritykset olisi tehty esimerkiksi kahden tai kolmen tunnin ajalta kuuden tunnin sijaan.

1 kommentti:

Olli Ojala kirjoitti...

Löytyykö Manniselta kaseiini hydrolysaattia sisältävää ravintolisää?

Oletko tutustunut Biotestin tuotteisiin, joissa pitäisi kyseistä kaseiini hydrolysaattia olla yhdessä leusiinin kanssa ym?