Hae tästä blogista

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

D-vitamiini torjuu sikainfluenssaa?


















Sikainfluenssa (A[H1N1]-virus) leviää nyt Suomessakin. Nyt kannattaa ottaa runsaasti, ainakin 100 mikrogrammaa päivässä D-vitamiinia, se vähentää tartunnan riskiä ja lievitää taudin kulkua [A.M.:n kommentti: saattaa vähentää tartunnan riskiä ja taudin kulkua]. Sairastuneiden lasten seerumin D-vitamiinipitoisuus on ollut tavallista pienempi, ilmenee Altantassa sijaitsevan Centers for Disease Controlin (CDC) tutkimuksista. Parhaillaan myös Kanadan Kansanterveyslaitos tutkii H1N1-virustartunnan saaneiden ihmisten D-vitamiinin saantia. H1N1-virus on erityisen vaarallinen diabeetikoille ja sydänpotilaille. Terveyskaupoissa ja marketeissa on vahvempia D-vitamiinivalmisteita kuin apteekeissa!

Kaksi kolmesta sikainfluenssaan kuolleesta lapsesta sairasti muuta kroonista sairautta kuten epilepsiaa, CP:tä tai muuta neurologista kehityshäiriötä (esim. henkistä jälkeenjääneisyyttä). Kaikissa näissä tiloissa on D-vitamiinia niukasti veressä. Yksi syy D-vitamiinin vähyyteen on epilepsialääkitys, joka pienentää seerumin D-vitamiinin määrää. D-vitamiinin puute on ilmeisesti myötävaikuttanut lasten kuolemaan, sanoo johtava amerikkalainen D-vitamiinitutkija tohtori John J. Cannell.

Psykiatri John Jacob Cannell julkaisi 2005 yhdessä Harvardin yliopiston ja muiden asiantuntijoiden kanssa katsauksen D-vitamiinin merkityksestä virustautien torjunnassa. Raportti ilmestyi vuonna 2006 myös Epidemiology and Infection -lehdessä ja 2008 virustutkijoiden omassa Virology-lehdessä. Kirjoittajat ovat vakavasti otettavia asiantuntijoita. Heidän käsityksensä D-vitamiinin ehkäisevästä merkityksestä hengitystieinfektioissa sai äsken vahvistusta laajasta tutkimuksesta, johon osallistui 19 000 amerikkalaista. Siinä todettiin käänteinen korrelaatio akuuttien ylähengitystieinfektioiden ja seerumin 25-OHD:n välillä. Toisin sanoen, mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä herkemmin ja vakavammin flunssa iskee. D-vitamiinin vähyys veressä on erityisen vaarallista astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastaville, todetaan sisätautilääkäreiden ammattilehden Archives of Internal Medicine julkaisemassa raportissa. Ainakin neljä muuta tutkimusta puoltaa D-vitamiinin käyttöä virustautien torjunnassa.

Selitys piilee siinä, että D-vitamiini osallistuu yli 200 viruksia ja bakteereja torjuvan peptidin tuotantoon elimistössämme. Nämä peptidit (valkuaisaineet) ovat luonnon omia antibiootteja, jotka suojaavat meitä tartuntataudeilta. Kun D-vitamiinin saanti on liian niukkaa, alenee myös luonnollinen puolustuskyky.

CDC analysoi äsken 6 000 lapsen (1–21 vuotta) seerumin D-vitamiinin (25-OHD) pitoisuuden. Lapset valittiin siten, että he edustivat tyypillistä amerikkalaista lapsiväestöä. Verikokeissa kävi ilmi, että 9 prosentilla lapsista 25-OHD:n pitoisuus oli alle 37 nmol/l ja 70 prosentilla se oli alle 75 nmol/l. Nykyisin katsotaan, että pitoisuuden tulee olla yli 75 nmol/l. CDC:n tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan lasten seerumin D-vitamiinin pitoisuutta tulee nostaa antamalla heille D-vitamiinia ruoan lisänä.

Suomessa kiistellään D-vitamiinin saantisuosituksista. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt oli yhtenä asiantuntijana vaatimassa vuonna 2008, että terveiden lasten 25-OHD tulisi nostaa tasolle 125 nmol/l. "Lapset […] tarvitsevat D3-vitamiinia päivittäin noin 20 mikrogrammaa (µg) 11 painokiloa kohti, jotta heidän 25-OHD-pitoisuutensa nousisi yli 125 nmol/l. Jotkut lapsista tarvitsevat enemmän, jotkut vähemmän", sanotaan kirjoituksessa.

”Mielestämme lapset, joilla on krooninen sairaus, kuten autismi, diabetes ja/tai usein toistuvia infektioita, tarvitsevat ympäri vuoden suurempia määriä D3-vitamiinia ravintolisänä, jotta heidän 25-OHD-pitoisuutensa säilyisi viitearvojen keskivaiheilla noin 160 nmol/l”, kirjoittavat tutkijat.

Amerikkalaisten ja kanadalaisten D-vitamiinitutkijoiden mukaan D-vitamiini torjuu H1N1-virusta sekä myös tavallisia flunssaviruksia. Jos sikainfluenssa yllättää sinut, etkä ole sitä ennen suojannut itseäsi D-vitamiinilisällä, voit ottaa kolmena peräkkäisenä päivänä 1250 mikrogrammaa D-vitamiinia, neuvoo tohtori Cannell. Se on täysin turvallista ja todennäköisesti lievittää taudin kulkua merkittävästi.


Lähde: Biovita

A.M.:n kommentti:
Jahas.. pitää ruveta syömään kuormasta. Otan varmuuden vuoksi 100 mcg D-vitamiinia päivässä niin kauan kuin sikainfluenssa rieuhuu Pohjois-Suomessa. Monivitamiinista tulee vielä lisäksi 10 mcg. Niin ja pakollisena tuotepuffina mainittakoon, että verkko- ja noutomyymälässä on myynnissä Vidan 25 mcg:n D3-vitamiinivalmiste. Meidän oma D-vitamiinivalmiste (Pharma D3) tulee myyntiin lopummasta vuotta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi sikainfluenssatilanteen kiihtyvän seuraavaksi Oulussa. Vähintään kolme ihmistä on jo tehohoidossa. Sairastuneista ei ole kuitenkaan vielä tiedossa lukuja, jotka kertoisivat kuntaympäristön epidemiasta, THL:n tutkimusprosessori Petri Ruutu sanoo.

Lue myös:
De on dodda eddä d-vidamiini dorjuu dlunssaa

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

äkkiä se tukkupakkaus markkinoille!!!

Neonomide kirjoitti...

Minusta tuo 125 µg päivässä on varmin tapa ainakin kokeilla, auttaako se ylähengitystie-infektioihin vai ei. Tähän mennessä lähipiirissä teho on vaihdellut 80-95% välillä, joten aika ihmelääkkeestä on kyllä kysymys. Aina se ei toki näytä toimivan.

Anonyymi kirjoitti...

Terve.

kuinka vahvaa sun D-vitamiinista tulee, siis se minkä pistät myyntiin loppuvuodesta?

Anssi Manninen kirjoitti...

25 mcg D3:sta per tabletti.