Hae tästä blogista

torstai 26. marraskuuta 2009

D-vitamiini ja verenpainetauti tutkimuksen kohteena
D-vitamiini ja verenpainetauti liittyvät toisiinsa, osoitti suuri amerikkalainen sairaanhoitajien terveysseuranta. Nyt Connecticutin yliopiston professorit William White ja Pooja Luthra aloittavat uuden 3-vuotisen tutkimuksen selvittääkseen D-vitamiinin puutteen merkityksestä verenpainetaudin synnyssä ja hoidossa.
“Potilaat eivät useinkaan ymmärrä, että heillä on puutetta D-vitamiinista tai he eivät osaa yhdistää D-vitamiinia muuhun kuin luuston sairauksiin", sanoo sisätautiopin professori William B. White.

“Väestötutkimukset ovat osoittaneet D-vitamiinin puutoksen liittyvän verenpainetaudin riskiin. Se on riippumaton iästä, painoindeksistä (BMI), liikunnasta, rodusta ja vaihdevuositilanteesta", sanoo endokrinologian apulaisprofessori Pooja Luthra. “Tarvitaan kliinistä tutkimusta verenpainelääkkeiden vaikutuksesta potilaisiin, joilla on dokumentoitu D-vitamiinin puute", hän lisää.

“Hiiritutkimuksissa D-vitamiinin puutos lisää munuaisten erittämien reniinin ja angiotensiini II:n määrää, mikä nostaa verenpainetta", sanoo White yliopiston tiedotteessa.

Nyt alkava kliininen kaksoissokkotutkimus kestää 3 vuotta (suunnitteluineen, toteutuksineen ja raportointeineen). Potilaille, joiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus (25-OHD) on 30–72 nmol/l (12–29 ng/ml), annetaan 14 viikkoa joko D-vitamiinia tai reniiniä salpaavaa lääkettä aliskireniä, ja sen jälkeen molempia yhdessä. Niiden vaikutusta verenpaineeseen mitataan vastaanotoilla ja 24-tunnin monitoroinnilla. Samalla mitataan seerumin kalkkia ja D-vitamiinia sekä reniini-angiotensiini-muuttujia. [Optimaalinen seerumin 25-OHD on yli 75 nmol/l; sitä pienempi lukema osoittaa puutosta.]

“Meillä on syytä uskoa, että siinä on yhteys ja että tämä tutkimus tulee lisäämään tietojamme D-vitamiinin puutteen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä"; White sanoo. “Yritämme selvittää D-vitamiinilisän vaikutuksen ja reniininsalpauksen merkityksen verenpainetaudissa. Tarkoitus on lisätä sekä potilaiden että lääkäreiden tietoisuutta D-vitamiinin merkityksestä sydän- ja verisuonisairauksissa", kertoo White.

Novartis Pharmaceuticals, Inc. -lääkeyhtiö rahoittaa hanketta $480,000:lla.


Lähde: Biovita

Ei kommentteja: