Hae tästä blogista

torstai 5. marraskuuta 2009

Bodaus 6/2009: Urheiluravinnekatsaus














Edit 5.11.: Nyt noutomyymälässä jaossa ilmaiseksi ko. Bodaus-lehden numeroa. Jaossa on lisäksi saman lehtitalon muita lehtiä (mm. Ikäplus ja Lue!). Yksi ilmaislehti per asiakas. Kuten aiemmin mainitsin, MuscleMag-lehtiä on myös taas ilmaisjaossa. Käy hakemassa omasi pois! Ajo-ohjeita noutomyymälään löydät täältä.

Alkuperäinen kirjoitus:
Uusin Bodaus-lehti on viimein lehtipisteissä. Alla lehdessä ilmestynyt juttuni tuoreista urheiluravinnetutkimuksista. Myös Marko Savolaisen haastattelu mukana ja hintaa lehdellä vain rapiat kolme euroa (erikoishinta). Pieni asiavirhe oli muuten lipsahtanut allekirjoittaneen haastatteluun; lehden mukaan olin nimittäin saanut jo terveystiedon suoritettua. :) Ei siinä ihan noin lukenut, mutta oppiarvoni oli hieman väärin jutussa. Sinällään ihan mitätön asia, mutta korjasin virheen luonnokseen ja silti se on lehdessä. Terveystietoa opiskellaan lukiossa, ei lääketieteellisessä tiedekunnassa. Mutta nyt niihin ravinteisiin..


Glukosamiinisulfaatti huoltaa niveliä

Glukosamiinisulfaatti on kaikista tutkituin ja käytetyin ”nivelravinne”. Glukosamiinia esiintyy luonnostaan elimistössä mm. rustojen ja nivelpintojen rakenneosana. Japanilainen tutkimusryhmä julkaisi juuri uuden glukosamiinitutkimuksen International Journal of Molecular Medicine -tiedelehdessä. Koehenkilöinä oli jalkapalloilijoita, joiden nivelet laitettiin tutkimuksen ajaksi kovan rasituksen alle.

Tutkijat havaisivat, että glukosamiini vähentää tyyppi II:n kollageenin hajoamista sekä ylläpitää/stimuloi sen synteesiä. Tyyppi II:n kollageenia on runsaasti rustossa. Vaikutus kuitenkin hävisi nopeasti käytön lopettamisen jälkeen. Tämä on huono uutinen kuluttajille, mutta hyvä uutinen glukosamiinikauppiaille. Yhteenvetona voitaneen todeta, että glukosamiinia pitää käyttää melko lailla ympäri vuoden, jos sitä halutaan käyttää ennaltaehkäisevästi (poislukien ehkä keveimmät harjoitusjaksot). Kookkaalle urheilijalle sopiva päiväannos ennaltaehkäisevään käyttöön lienee n. 1,5-2 g.


D-vitamiini vaikuttaa edullisesti myös kehonkoostumukseen

Endocrine Societyn vuosikokouksessa esiteltiin mielenkiintoinen D-vitamiinitutkimus. Endokrinologian erikoislääkäri Shalamar Sibley ja työtoverit Minnesotan yliopistosta raportoivat, että veren aktiivisen D-vitamiinin määrä ja laihtumistahti kulkevat käsikädessä. Yhden ng/ml:n nousu vauhditti "taikinan" polttoa n. 0,2 kg. Runsas D-vitamiinin saanti auttoi myös säilyttämään lihasmassaa laihdutuksen aikana.

D-vitamiinia olisi hyvä käyttää ravintolisänä talvisaikaan n. 50 mikrogrammaa vuorokaudessa. D3-vitamiini eli kolekalsiferoli on ehdottomasti parempi valinta kuin D2-vitamiinia eli ergokalsiferoli. D3-vitamiini on turvallinen suurinakin annoksina ja sen biologinen teho on selvästi parempi kuin D2-vitamiinilla.


Kreatiini parantaa myös uimareiden suorituskykyä

Jo viiden päivän kreatiinilataus parantaa merkitsevästi räpyläuimareiden suorituskykyä. Tuoreessa unkarialaistutkimuksessa uimaripojat (15.9+/-1.6 v.) saivat pävittäin joko 4 x 5 g kreatiinimonohydraattia tai saman verran lumetuotetta (glukoosia ja askorbiinihappoa). Uima-aika sadalla metrillä väheni merkitsevästi kreatiiniryhmässä, mutta pysyi muuttumattomana lumeryhmässä. Kreatiini paransi myös ns. Bosco-hyppytestiä.


Beeta-alaniini ja ihon kihelmöinti

Beeta-alaniini on urheiluravinnealan viimeisin hittituote. Beeta-alaniinin säännöllinen käyttö nostaa lihassolujen karnosiinipitoisuutta. Karnosiini on tehokas solunsisäinen puskuri. Jos nestetila on hyvin puskuroitu, kuten elimistön nesteet normaalisti, siihen lisätyt hapot eivät liiemmin muuta pH:ta. Alhainen pH eli happamuuden lisääntyminen on yhtenä osatekijänä lihasväsymykseen kovatehoisessa urheilusuorituksessa.

Beeta-alaniini aiheuttaa harmitonta, joskin hieman epämiellyttävää, ihon kihelmöintiä. Kihelmöinnin voimakkuus riippuu kerta-annoksen suuruudesta. Niinpä tuoreessa brittitutkimuksessa käytettiin "time-released" tabletteja, jotka vapauttavat beeta-alaniinia vähitelleen elimistön käyttööön. Päiväannos oli 3.2 g. Tulokset osoittivat, että ihon kihelmöinti hävisi lähes kokonaan, kun päiväannos saatettiin elimistöön vähitellen. Sama vaikutus saataneen aikaiseksi jakamalla päiväannos useaan kerta-annokseen. Kuten odotettua, lihassolujen karnosiinipitoisuus nousi tehokkaasti; 59 % neljän viikon aikana.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisi mielenkiintoista saada jokin muukin vaihtoehto kuin tuo ainainen kaakao. Sitä meinaa jo tulla korvistakin ulos kun sitä saa jo noista muistakin hyvistä tuotteistanne jo riittävästi päivän mittaan.

Anssi Manninen kirjoitti...

Kaakao on suht edullista, aina saatavilla ja luontaista. Tässä ne tärkeimmät syyt.