Hae tästä blogista

perjantai 27. marraskuuta 2009

Suolan käytön puolitus säästäisi miljoonia henkiä vuosittain

Liiallinen suolan käyttö on tunnetusti epäterveellistä, mutta monet suomalaiset ja valtaosa maailman ihmisistä syö sitä noin 10 grammaa päivässä, mikä on kaksinkertaisesti suosituksia enemmän.

Kuitenkin jos suolan käyttö tippuisi 5 grammalla, vähentyisivät sydän- ja verisuonitaudit lähes neljänneksen ja aivohalvaukset lähes viidenneksen, uudessa tutkimuksessa arvioidaan. Tämä ehkäisisi arviolta 1,2 miljoonaa aivohalvausta ja 3 miljoonaa sydän- ja verisuonitautien oiretta joka vuosi.

Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin 13 suolatutkimuksen aineistot. Yhteensä ne koostuivat yli 170 000 ihmisen tiedoista. Tutkimukset oli tehty Suomessa, Hollannissa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Seuranta-ajat vaihtelivat 3,5 vuodesta 19 vuoteen.

Suolan käyttöä ei voida vähentää vain kansalaisten valistuksella, sillä merkittävä osa saamastamme suolasta lisätään ruokaan elintarviketeollisuuden toimesta ja esimerkiksi ravintoloiden keittiöissä. Tämän vuoksi tarvitaan myös viranomaisten toimia, tutkijat kirjoittavat.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisin yli 60-vuotiaiden ja toiseksi yleisin 15-59-vuotiaiden kuolinsyy.

Copyright © Uutispalvelu Duodecim 2009.

Lähde: BMJ 2009;339:b4567

Ei kommentteja: