Hae tästä blogista

maanantai 8. joulukuuta 2008

Fysioterapia ja palkkari - Osa II













Kirjoitin juuri palkkarin naukkailusta fysioterapian jälkeen. Well, fysioterapian oikea asiantuntija Mia Ahinko kommentoi juttua omassa blogissaan. Pari kommenttia Mian kirjoituksiin:

"Aiemminhan on ollut vallassa käsitys, että maitohappojen kertyminen aiheuttaisi lihasarkuutta treenin jälkeen. Tämä on sittemmin kumottu, ja nykyisin oletetaan kiputilojen johtuvan lihaskalvojen ja lihaksen solurakenteiden repeämisistä."

Totta. Maitohapolla ei ole mitään tekemistä fyysisen kuormituksen aiheuttaman lihasarkuuden kanssa. Maitohapolla ei ilmeisesti ole mitään tekemistä edes lihasväsymyksen kanssa (Robergs et al. 2004). Maitohappo - tai tarkkaan ottaen laktaatti - on itseasiassa helposti hyödynnettävä energianlähde soluille. Aihe menee melkolailla asiantuntemukseni ulkopuolelle, mutta veikkaisin, että lihaskalvojen varsinainen repeäminen on harvinaista "normaalin" urheilun tai fysioterapian seurauksena. Pääasiallisena syynä lihasarkuuteen lienee solurakenteiden "mikrovauriot".

"Tästä tilasta lihas tulisi kuitenkin palauttaa mahdollisimman pian, jotta korjaaminen ja anabolia pääsevät käyntiin tehokkaasti. Apuna käytetään pääasiallisesti palautusjuomaa, jonka tulisi sisältää sekä hiilihydraatteja että aminohappoja. Tutkimusten mukaan tämä edesauttaa vaurioiden paranemista viemällä lihassoluille niiden tarvitsemia rakenneaineita. Hiilihydraatti tavallaan auttaa "aukaisemaan" solut vastaanottamaan aminohappoja, jotka tulisi olla hyvin imeytyvässä muodossa, jotta ne pääsisivät vatsalaukusta verenkiertoon hyvin pian nauttimisen jälkeen."

Tuoreiden tutkimusten valossa voidaan todeta, että hiilihydraattien merkitystä fyysisen kuormituksen jälkeisen lihasproteiinianabolian tukemisessa on liioiteltu. Laadukkaat (eläinperäiset) proteiini ja/tai välttämättömät aminohapot käynnistävät harjoituksen jälkeisen anabolian varsin tehokkaasti ilman hiilareitakin. Hiilareista voi kuitenkin olla pientä lisähyötyä - erityisesti katabolian estossa. Niin ja se elin on nimeltään mahalaukku, ei vatsalaukku. :-)

Ns. "lihaspumpista" vielä pari sanaa. Ilmiö johtuu siitä, että veren virtaus lihakseen vähenee hetkellisesti verisuonien mennessä "linttaan". Tähän sitten verenkierron suuntautumista ohjaava järjestelmä nokittaa tuplana; verenvirtaus kyseiseen paikkaan lisääntyy ennemmän kuin on tarvetta, joten lihas menee "pumppiin". Kuten Arnold totesi jo vuosikausia sitten, lihaspumpilla on itsenäinen merkitys lihaskasvussa. Tästä on viime vuosina saatu tieteellistä näyttöä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko sillä oikeasti todistettu olevan väliä kasvun kannalta, kuinka paljon verta lihaksessa käy hetkellisesti treenin aikana, kun kehitys kuitenkin johtuu mikrovaurioista ja niiden korjaantumisesta? Loogisesti mikrovaurioiden tuottamiseen ei tarvitsisi pumppia.

Anonyymi kirjoitti...

Lihaskasvuun vaikuttavat monet tekijät, yhtenä niistä lihaspumppi. Palaan asiaan myöhemmin tänään. Pitää viedä auto huoltoon kympiksi. Kirjoittelen lisää myös lihasarkuudesta ja ravintolisistä pikapuolin.
Anssi M.

Mia kirjoitti...

Ei kai sitä pumppia aina tarvitse hakea, vaikka yksi kasvattava tekijänä onkin- onhan lihas kasvanut ilman sitäkin (esim. 2- jakoiset treeniohjelmat). Kokonaisuutta ajatellen voisi ajatella, että vaihtelu on taas se avainsana.
Pumpin anabolinen vaikutus on oletettu perustuvan ainakin joissakin lähteissä siihen, että lihaksen turpoaminen antaa tavallaan käskyn kasvamiseen (samaan on arveltu perustuvan kreatiinin lihaskasvua mahdollisesti kiihdyttävä vaikutus nestettä kerätessään), koska lihas on hetkellisesti "isompi". Ja virtaahan sinne tuolloin myös ravinteita hyvin.

Samaan perustuu fysioterapiassa käytetty ns. jumikohdan painaminen: sitä painettaessa verenkierto tyrehtyy ja sen jälkeen paineen loputtua saa enemmän verta, jolloin kuona-aineet poistuvat tehokkaammin ja ravinteiden mahdollisesti "puutteessa" ollut kohta saa kaipaamiaan aineksia. Riippuen toki painelukohdasta.

Eiköhän itse AM osaa selittää tästä pumpistakin tarkemmin vielä, mutta tuossa nyt pintapuolinen näkökulma asiaan...

Anonyymi kirjoitti...

Pumppitreenin lihashypertropfiaa lisäävä vaikutus perustunee lähinnä hypoksiaan ja sen aikaan saamiin solutason vasteisiin. Toki pumppi ei ole välttämätöntä lihashypertrofialle, mutta se on ilmeisesti välttämätöntä maksimaaliselle hypertrofialle.

Anssi M.

Mia kirjoitti...

Ja turvotus aiheuttaa sitä hypoksiaa useinkin esim. lihaksessa...