Hae tästä blogista
lauantai 3. huhtikuuta 2010
D-vitamiini säästäisi Saksassa 40 mrd € vuodessa
D-vitamiinin riittävä saanti voisi säästää Saksassa noin 37,5 miljardia euroa vuodessa terveydenhuollon kuluissa, kirjoittaa professori Armin Zittermann Ruhrin yliopistosta Molecular Nutrition & Food Research -lehdessä. Suomessa vastaava säästö voisi olla 3 miljardin euron luokkaa. Kiinnostaakohan tämä yhtään valtionvarainministeriötä ja kuntia?
Noin 45 % saksalaisista potee vakavaa ja lisäksi 15–30 % lievää D-vitamiinin puutosta, joka altistaa heidät monenlaisille suuria kustannuksia aiheuttavile terveysongelmille, sanoo professori Zittermann. Hän osallistui vuonna 2008 Tampereella pidettyyn D-vitamiinikokoukseen.
D-vitamiinin saantisuositukset ovat jääneet pahasti ajasta jälkeen. Ne tulisi nostaa vähintään 25 mikrogrammaan päivässä, Zittermann vaatii. [Suomessa viranomaissuositus on 7,5 mikrogrammaa 3–50-vuotiaille ja 20 mikrogrammaa yli 60-vuotiaille.] Nykyiset suositukset ja auringonotolla pelottelu johtavat väkisinkin D-vitamiinin puutokseen, Zittermann sanoo.
Zittermann on perehtynyt syvällisesti D-vitamiinitutkimuksiin ja Saksan, EU:n sekä Yhdysvaltain viranomaisten laatimiin D-vitamiinidokumentteihin. Euroopanlaajuinen raportti, joka koski 363 miljoonaa ihmistä, arvioi että D-vitamiinin puutteen suorat ja epäsuorat kustannukset ovat 187 miljardia euroa vuodessa. Saksassa ne ovat noin 38 miljardia euroa vuodessa, arvioi Zittermann. Hän moittii EU:n säädöksiä, jotka estävät riittävän D-vitamiinimäärän lisäämisen elintarvikkeisiin ja ravintolisiin. EU laatii parhaillaan ravintolisädirektiiviä (Food Supplements Directive), johon kirjataan mm. D-vitamiinin suurin sallittu pitoisuus. Zittermann pelkää, että se jää liian pieneksi.
“Siksi olisi tärkeää nostaa D-vitamiinin päivittäisen saannin suositus vähintään 25 mikrogrammaan. Sen suuruinen saanti ehkäisisi ainakin liian pieniä D-vitamiinin pitoisuuksia veressä", Zittermann kirjoittaa.
Yhdysvalloissa Institute of Medicine (IOM) nostaa turvallisena pidetyn päivittäisen D-vitamiinin määrää; monien tutkijoiden mielestä se tulisi asettaa 10 000 kansainväliseen yksikköön eli 250 mikrogrammaan, mikä kuvaa tieteellisessä kirjallisuudessa esitettyjä näkemyksiä.
Zittermann A. The estimated benefits of vitamin D for Germany. Molecular Nutrition & Food Research Published online ahead of print, doi: 10.1002/mnfr.200900494
Dairyreporter.com. 2.4.2010
Lähde: Biovita
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti