Hae tästä blogista

perjantai 30. huhtikuuta 2010

Lukijakyssä: Ikääntymisen vaikutus perusaineenvaihduntaan


Moro Anssi,

tällainen asia askarruttaa, ja kaikki neuvot tms. informaatio otetaan kiitollisena vastaan.

Eli isäni (eläkkeellä jo vuosia, 64-v, 101kg, 176cm, käynyt puntilla useita vuosia noin 4krt/vko) on tällä hetkellä ollut dieetillä noin 1-2kk:ta.

Aiemmin hän ei ollut kaloreita oikeastaan koskaan laskenut. Nyt kun alkoi laskemaan, ja samalla laittoi kalorit noin 2300-2500kcal/pv, hän on alkanut lihoamaan (jo muutaman viikon). Ei tosin paljoa, mutta painon suunta selkeästi näyttäisi olevan ylöspäin (ei alas).

Minua tämä kummastuttaa, koska hän tosiaan on satakiloinen mies joka treenaa salilla säännöllisesti, ja omaa ikäisekseen todella paljon lihasmassaa (joka kuluttaa kaloreita).

--> luulisi että hän voisi laittaa dieetin alussa kalorit päälle 2500 kcal:n per päivä (josta sitten tietysti myöhemmin tiputtaisi/lisäisi liikuntaa).

Nykyäänkin hän kävelee suht paljon.

Proteiinia hän syö noin 170-200g/pv, hiilaria 150-200g/pv, ja rasvaa noin 70-80g/pv (määrät noin)

Kysymys kai lähinnä kuuluukin että osaatko sanoa kuinka paljon IKÄ vaikuttaa aineenvaihduntaan, ja kehon energiantarpeeseen?

Ikääntymisen myötä perusaineenvaihdunta pienenee parisen prosenttia kymmenessä vuodessa, mikä johtuu lähinnä vähentyneestä lihasmassasta. Myös ikääntymisen aiheuttamilla hormonaalisilla muutoksilla on vaikutusta perusaineenvaihduntaan. Vaikea sanoa näillä tiedoilla, mistä isäsi lihominen johtuu. Hänen energiansaantinsa vaikuttaa suhteellisen vähäiseltä. Kilpirauhasen hormonitoiminta kannattanee tarkastaa labratesteillä.

Ei kommentteja: