Hae tästä blogista

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Lukijakyssä: D-vitamiinin annostelu


Mä ostin Manssin [Manninen Nutraceuticals Oy:n] D-vitamiinia [Pharma D3] ja käskin siskon syödä pari-kolme viikkoa kuusi (6) pilleriä päivään [150 mcg/vrk] ja sit puolittaa annoksen [75 mcg/vrk], niinkuin Anssi kutakuinkin neuvosi täälläkin. Sisko kävi muissa asioissa lekurissa ja siellä kyseltiin mitä syö jne. sisko kertoi ja lääkäri kauhistui D:n määrästä, otettiin verikokeet ja sisko itkua tihruttaen soittaa mulle ja haukkuu,käskin jättää lääkärin tarinat omaan arvoonsa, eli ei kuuntele ollenkaan. Kun tulokset tuli oli lääkärin ääni kellossa muuttunut, ei ollu ikinä nähnyt niin hyviä D-arvoja kellään? ja ei ne ollu ku 78 sitä mmolloolloo:ta vaikka sisko vetää 75mg/vrk, joten eihän se 50mg riitä mihinkään.

Kysymys Anssille että kuin paljon vaikuttaa paino annostukseen?

D-vitamiinin annostelu on lähes suoraan suhteessa henkilön painoon. Jos ei ole viime aikoina lainkaan käyttäyt D-vitamiinia, voi hyvin käyttää parin viikon ajan 150 mcg/vrk, jotta varastoja saadaan pikaisesti suurennettua. Paras tapa seurata annoksen sopivuutta on säännölliset labratestit. OYSissa sijaitseva Medieco Oy:n labra (tunnetaan myös nimellä Sai-Invest) tarjoaa todella edullisia laboratorio-palveluja yksityisasiakkaille joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Vain isotooppitutkimuksiin tulevilta he edellyttävät lääkärin lähetteen. Sai-Invest laboratorion palvelut ovat kenen tahansa käytettävissä. Laboratorionäytteet ottaa ja analysoi Oulun yliopistollisen sairaalaan laboratorio, joten analyysien luotettavuus on niin hyvä kuin se ylipäätänsä voi olla.

Käyntiosoite: Kajaanintie 50, 90220 Oulu. Näytteenotto sijaitsee OYS:n kirurgian klinikan näytteenottopisteessä K3, jonne sisäänkäynti ovesta A2:1

Ajanvaraus: Ajanvaraukset numerosta (08) 315 4441 arkisin klo 8:00-15:00.

Kertokaa näytteenotossa olevanne Sai-Invest laboratorion asiakas. Analyysitulokset postitetaan asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen. Tutkimukset maksetaan näytteenoton yhteydessä joko käteisellä tai pankkikortilla. Tutkimuksista perittävät maksut eivät oikeuta Kelan sairausvakuutus-korvaukseen. D-vitamiinin analyysi maksaa vain 28 euroa.

Lopuksi hieman infoa Yhtyneiden labrojen kotisivulta:

"S -D-25-pitoisuudessa on Suomessa yleensä kausivaihtelu, se on pienimmillään talvella ja korkeimmillaan alkusyksystä. Lisäksi S -D-25 on pienentynyt mm. antikonvulsiivihoidossa, ruoansulatuskanavan sairauksissa ja ruuansulatuskanavan leikkausten jälkeen. S -D-25 nousee D-vitamiini-hoidon aikana. Osteomalasian rajana pidetään noin 12 nmol/l. Kalsidiolin pitoisuuden tavoitearvo on vähintään 50 nmol/l. Luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava pitoisuus on kuitenkin yli 80 nmol/l. D-25-vitamiinin toksisuuden raja on noin 250 nmol/l."

Ei kommentteja: