Hae tästä blogista

lauantai 24. huhtikuuta 2010

Mistä se sydän tykkää?


American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehden pääkirjoituksessa pureudutaan iskeemisen sydänsairauden ehkäisyys ruokavaliokeinoilla. Kirjoittajana on Harvardin yliopiston tunnettu ravitsemusepidemiologi Frank Hu. Iskeemisella sydänsairaudella tarkoitetaan sepelvaltimotaudin (tai muun syyn) aiheuttamaa sydänlihaskudoksen pitkäaikaista hapenpuute, joka voi ilmetä mm. rasitusrintakipuna tai sydäninfarktina.

Vallitsevan käsityksen mukaan veren korkea LDL-pitoisuus on tärkeä ateroskleroosin eli valtimonkovetustaudin riskitekijä. Valtaosa tyydyttyneistä rasvahapoista nostaa LDL:ää, joten niiden  käyttöä on neuvottu vähentämään. Näin on tapahtunutkin, mutta samalla on syntytynyt uusi kaksoisepidemia: lihavuus ja diabetes. Tyydyttyneet rasvat ovat korvautuneet pääosin puhdistetuilla hiilihydraateilla, jotka ovat nähtävästi haitallisempia sydänterveydelle kuin tyydyttyneet rasvat - erityisesti inaktiivisille pullukoille.

Yksipuolinen ravitsemusvalmistus on siis tehnyt myös hallaa ihmisten sydänterveydelle. Hu suosittelee edelleen pitämään tyydyttyneen rasva saannin suhteellisen alhaisena, mutta hän pitää puhdistettujen hiilihydraattien vähentämistä kaikkein tärkeimpänä toimenpiteenä iskeemisten sydänsairauksien ehkäisyssä.

Ei kommentteja: