Hae tästä blogista

torstai 29. huhtikuuta 2010

Maidosta puhtia lihasharjoitteluun ja painonhallintaan


Maidon proteiinit ja niiden terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita. Proteiinien edullisista vaikutuksista lihaskudokseen ja painonhallintaan saadaankin jatkuvasti lisää tietoa. Maito on lihan ohella suomalaisten tärkein proteiinin lähde, ja noin neljännes proteiinista saadaan maitovalmisteista.

Maidon proteiinit voidaan jakaa karkeasti kaseiineihin ja heraproteiineihin. Kaseiinit saostuvat juuston tai rahkan valmistuksessa, kun maidon ph-arvo laskee. Heraproteiinit säilyvät liukoisessa muodossa ja jäävät heraan. Proteiinien lisäksi hera sisältää vitamiineja, kivennäisaineita, laktoosia ja hieman rasvaa.

Herasta puhtia lihasharjoitteluun

Erityisesti maidon heraproteiineja tutkitaan paljon. Herasta erotettuja proteiineja käytetään jo laajasti urheilijoiden ja aktiivisten liikunnanharrastajien ravintolisinä, sillä niillä uskotaan olevan suotuisia vaikutuksia lihasten aineenvaihduntaan ja kehon koostumukseen.

Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen (1) mukaan heraproteiinilisän nauttiminen kaksi kertaa viikossa ennen ja jälkeen voimaharjoituksen tehosti lihasten koon kasvua. Tutkimuksessa käytettiin 15 grammaa proteiinilisää ennen ja jälkeen harjoituksen 21 viikon ajan. Verrokkiryhmä nautti plasebojuomaa.

Lihasten kasvututkimuksissa kanadalaistutkijat ovat havainneet, että juuri heraproteiini stimuloi lihasten proteiini-synteesiä tehokkaimmin (2). Vertailukohteina oli muita proteiinilähteitä kuten soija ja kaseiini. [Ko. tutkimuksessa käytettiin heraproteiinihydrolysaattia.]

Proteiinit ja painonhallinta

Useiden tutkimusten mukaan proteiinilla on kylläisyyttä lisäävää ja ruokahalua vähentävää vaikutusta. Tutkimuksissa on yleensä seurattu proteiini-annoksen vaikutusta ruokahalua sääteleviin hormoneihin ja energian saantiin seuraavalla aterialla.

Viimeaikaiset kokeelliset tutkimukset ovat osoittaneet heraproteiinien vaikuttavan edullisesti myös painonhallinnassa ja lihavuuden hoidossa. Heraproteiinin on havaittu tehostavan laihtumista ja säästävän lihaskudosta myös kliinisessä laihdutusinterventiossa (3).

Lähdeviittaukset:

1) Juha Hulmi: Molecular and hormonal responses and adaptation to resistance excercice. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto 2009

2) Tang JE et al. Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. J Appl Physiol 2009;107:987-92.

3) Frestedt JL et al. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond) 2008;5:8-15.

Lähde: Maito ja Terveys ry

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve
Ennen nukkumaanmenoa olis mukava vetasta huiviin vähälaktoosista maitoprotskua (About 80% micellar casein/20% whey).
Sulta ei sellaista vielä löydy. Se on pieni puute pikkuhiljaa muuten aika kattavassa Mannis-valikoimassa. Olisko äänestyksen paikka, josko muutkin haluaisivat kenties ostaa sellaista? Vähälaktoosiset maitorahkat kalliita.

Anssi Manninen kirjoitti...

Uunissa..kymmenen minuuttia :-) Eli siis tälläinen tuote on myös tulossa ulos lähiaikoina.

Mirka kirjoitti...

Onko heraproteiinissa yleensä laktoosia? Onko soija maitona tai prodepulverina olennaisesti huonompi?

(Soijamaito on 'laktoositonta maitojuomaa' paremman makuista.)

Anssi Manninen kirjoitti...

Heraproteiinikonsentraateissa on hieman laktoosia, kun taas isolaatit ovat käytännössä laktoosittomia.

Maitopohjaiset proteiinijauheet ovat ihan yhtä hyviä kuin maitokin.

Mirka kirjoitti...

Kiitos!