Hae tästä blogista

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Bodaus 5/2009: Urheiluravitsemus ja ravintolisät K&V














Heippa Anssi!

Mistä johtuu, että kesällä on taas tullut lisäkiloja peräti 3 kpl. Olen 160 senttinen nelikymppinen nainen, en mikään hirmulihava, mutta löytyy vatsamakkaraa ja jenkkakahvaa. Luulin, että söin kesällä kevyesti ja terveellisesti, mutta niin vain paino on noussut. Söin runsaasti mansikoita, pensasmustikoita, persikoita, nektariineja, aprikooseja, vesimelonia, grillilihaa salaatin kanssa sekä fetasalaattia. Toki tuli myös syötyä täytekakkuja kyläreissuilla ja kuivaa valkoviiniäkin kului jonkin verran. Miten pääsen ruotuun ja saan kesäkilot kuriin? Lihottavatko hedelmät ja marjat?


Lihalla, fetajuustolla ja salaatilla ei kukaan saa itseään lihomaan, joten syy löytynee liiallisesta hedelmien ja marjojen napostelusta. Onhan niissä varsin paljon energiaa erilaisten sokerien muodossa.


Terve!

Atkinsin dieetistä puhutaan paljon sekä puolesta että vastaan. Mitä mieltä olet siitä?
Olen reilu nelikymppinen mies, pitäisi saada kaljamaha nopeasti pois, myös kolesteroli ja verenpaine ovat koholla. Liikuntaa tulee harrastettua liian vähän, pari kertaa viikossa koirien kanssa lenkillä.


Hyvin niukkahiilihydraattinen Atkin-ruokavalio sopii tavoitteeseesi erittäin hyvin. Tutkimukset ovat säännönmukaisesti osoittaneet, että Atkins-tyyppinen dieetti vähentää tehokkaasti miesten viskeraalista eli vatsaontelon sisään kertynyttä rasvaa. Atkins-dieetti parantaa myös kolesteroliarvoja suhteellisen runsaasta rasvan saannista huolimatta. On tärkeää huomata, että tyydyttyneet rasvat eivät vaikuta haitallisesti ns. pahaan kolesteroliin (LDL) ruokavalion hiilihydraattimäärän ollessa vähäinen. Lisäksi kaikki rasvat nostavat ns. hyvää kolesterolia (HDL). Vähähiilihydraattinen dieetti tiputtaa tehokkaasti myös veren triglyseridejä. Koholla olevat triglyseridit ovat itsenäinen sydänsairauden riskitekijä. Verenpaineen alentamisen osalta vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ovat suurinpiirtein yhtä tehokkaita.


Moi,

Olen 25-vuotias säännöllisesti, 4 kertaa viikossa salilla treenaava mies. Aerobista liikuntaa tulee tehtyä aivan liian vähän, en tykkää kävelystä enkä hölkästä. Millaisia sisätilassa tehtäviä aerobisia liikuntamuotoja suosittelet minulle? Pitääkä aerobista liikuntaa ylipäätään tehdä?


Aerobista liikuntaa olis hyvä sisällyttää harjoitusohjelmaan ainakin jonkin verran, sillä sen positiiviset vaikutukset verenkiertoelimistöön ovat kiistattomat. Sisätiloissa voisit kokeilla jotain harjotuslaitetta, jota tehdessä voit lukea tai katsella TV:tä. Ehkä ne monotoniset harjoitussessiot uppoavat silloin helpommin.


Mikä proteiini, soija hera vai kananmuna on parasta ja miksi? Paljonko minun pitäisi päivässä syödä proteiinia. Olen 32-vuotias 174 senttinen nainen, painoa on 65 kiloa, salilla treenaan 3 kertaa viikossa. Tavoitteenani on pitää lihaskunto suht. hyvänä ja paino normaalirajoissa.

Hera ja kananmuna ovat lihasten proteiiniaineenvaihdunnan kannalta hieman parempia kuin soija, mutta ihan hyvin voit sisällyttää ruokavalioosi myös soijaa. Sopiva proteiinin saanti sinulle on noin 1,5 grammaa per painokilo eli siis noin sata grammaa. Laihdutuksen yhteydessä saantia on syytä nostaa vielä noin 20-25 grammaa.


Olen viisikymppinen mies, käyn kuntosalilla 2 kertaa viikossa, vähintään kerran viikossa teen tunnin kävelylenkin. Syön normaalia suomalaista kotiruokaa. Mitä vitamiineja yms. suosittelet minulle ruoan lisäksi? Erityisiä sairauksia ei ole, paino normaali, verenpaine samoin.

Jos lihasmassan ja -voiman kasvatus on tavoitteena, voit kokeilla ainakin kreatiinimonohydraattia ja heraproteiinia. Näitä molempia voit ottaa ennen ja jälkeen kuntosaliharjoittelun.


Minulla on joskus sydämen rytmihäiriöitä, vaikka olen vasta 27-vuotias mies. Uskallanko käyttää salitreenin vauhdittajana lisäravinteita ja millaisia?

Tavanomaisiin elintarvikkeisiin rinnastettavat tuotteet, kuten proteiinijauheet, vitamiinit ja kalaöljy ovat täysin OK. Sinun kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi välttää kaikkia ”treeniboostereita” ja termogeenisiä laihdutusvalmisteita. Salitreeniä voit vauhdittaa kreatiinilla ja beeta-alaniinilla. Niillä ei pitäisi olla mitään vaikutusta rytmihäiriöalttiuteen.


Olen 38-vuotias noin 3 kertaa viikossa salilla treenaava mies. Harjoittelen kuntoilumielessä, joskus tulee ladattua rautaa vähän enemmänkin. Olkapääni joskus vihoittelee, millainen ravinto ja lisäravinteet voitelisivat olkavarren niveliäni?

Glukosamiinisulfaatti on käytetyin ja tutkituin nivelravinne. Glukosamiinia esiintyy luonnostaan elimistössä mm. rustojen ja nivelpintojen rakenneosana. Glukosamiinimolekyylien ketjuuntuessa syntyy glykosaminoglykaani -nimisiä suuria molekyylejä, jotka puolestaan liittyvät usein proteiineihin, jolloin syntyy proteoglykaani -nimisiä molekyylejä. Ne pystyvät ”imemään” itseensä suuria määriä vettä, jolloin muodostuu geelimäistä ainetta. Tämä geeli täyttyy solujen ulkoisen tilan, ennen kaikkea nivelissä. Nivelnesteen tehtävänä on toimia nivelissä iskunvaimentimena sekä nivelpintojen voiteluaineena.

Glukosamiinisulfaattia on myytävänä sekä reseptilääkkeenä että ravintolisänä. Reseptin saanti vaatii diagnosoidun polven nivelrikon, joten ravintolisä lienee sinun kohdallasi helpompi valinta. Omassa myymälässäni on myynnissä kotimaisen lääketehtaan valmistamaa Arthrobalans Plus -nimistä valmistetta. Tämä tablettimuotoinen tuote sisältää glukosamiinisulfaatin lisäksi myös kondroitiinisulfaattia ja MSM:ää. Näillä kahdella aineella on myös edullisia vaikutuksia niveliin.

Ei kommentteja: