Hae tästä blogista

perjantai 7. elokuuta 2009

Tohtori Tolosella perusbiologia hieman hakusessa
Biovitan kotisivulta lainattua:

"Kolesterolilääkkeet (statiinit) aiheuttavat luultua useammille potilaille lihasvaurion, osoittaa Kanadan Lääkärilehdessä julkaistu sveitsiläis-amerikkalainen tutkimus. Noin 10–15 % statiinien käyttäjistä raportoi lihaskipuja ja -heikkoutta ja pienempi osa potilaista vakavampaa myopatiaa (lihastautia). Lihasvaurio ei aina näy veren kreatiinifosfaatin nousuna [boldaus minun lisäys], kuten tähän asti on uskottu.

Tutkijat ottivat koepalat 83 potilaan alaraajan lihaksesta. Heistä 44 käytti statiineja ja valitti vakavaa ja jatkuvaa lihaskipua, 19 käytti statiineja, mutta ei potenut lihasoireita ja 20 ei ollut koskaan ottanut statiineja, eikä kärsinyt lihasvaivoista. Koepalanäytteet (biopsiat) osoittivat, että 25:llä 44:stä oli lihasvaurio. Lihasvauriota potevista 29 käytti statiineja biopsian ottoaikaan ja 15 oli lopettanut niiden käytön vähintään 3 viikkoa aikaisemmin.

Statiinien käyttäjistä 41 % söi simvastatiiinia (Zocor), 31% pravastatiinia (Pravachol), 17 % atorvastatiinia (Lipitor), 7 % fluvastatiinia (Lescol) ja 3 % rosuvastatiinia (Crestor).

Uutta tietoa on se, että vain yhden lihasvauriopotilaan veren kreatiinifosfaatti oli koholla, sanoo tutkimukseen osallistunut tohtori Richard Karas (director of preventive cardiology at Tufts Medical Center in Boston). Kreatiinifosfaatti on lihassupistuksessa tärkeä kreatiinista ja fosfaatista koostuva runsasenerginen yhdiste, jonka kohoamista veressä on pidetty luotettavana merkkinä lihasvauriosta. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan entsyymin määrä voikin olla normaali lihasvauriosta huolimatta.

"Tämä julkaisu asettaa kyseenalaiseksi dogmin (opin) siitä, että pieni kreatiinifosfaattipitoisuus sulkee pois lihasvaurion mahdollisuuden. Sinulla voi olla mikroskooppinen lihasvaurio, vaikka kreatiinifosfaatin pitoisuus on normaali”, Karas sanoo. Uutta on myös tieto, että lihasvaurio voi pysyä statiinien lopettamisesta huolimatta
."

Veren kreatiinifosfaattipitoisuutta ei ole mitään järkeä mitata mihinkään tarkoitukseen, sillä veressä ei ole mainittavia määriä kreatiinifosfaattia. Kyseessä oli tietysti kreatiinikinaasi eli kreatiinifosfokinaasi (engl. creatine kinase tai creatine phosphokinase). Kreatiinikinaasi on yleisesti käytetty lihasvaurion biomarkkeri. Toisin kuin kreatiinifosfaatti, kreatiinikinaasi on entsyymi. Se katalysoi kreatiinin ja adenosiinitrifosfaatin reaktiota kreatiinifosfaatiksi ja adenosiinidifosfaatiksi. Kun lihas vaurioituu, kreatiinikinaasia valuu tavallista enemmän lihassoluista vereen. Tämä on ihan peruskauraa. Tolonen on näemmä tulossa vanhaksi.

Ei kommentteja: