Hae tästä blogista

maanantai 31. elokuuta 2009

Lukijakyssiä: Multitabs, C-vitamiini ja kaseiini

Moi Anssi!
Ensialkuun kiitos loistavasta blogista (eksyin alunperin MakeS:n blogin kautta), ja samaten verkkokaupasta. Itse juuri tilini loin, ja olen ekaa tilaustani suunnittelemassa.
Yritin löytää blogistasi paikkaa mistä voisi kysäistä askarruttavia asioita, mutten siinä onnistunut, joten siksi ne nyt tässä mailissa.
Sen verran itsestäni että olen 31-v terve mies (natu), kuntosalia harrastanut semi-tosissani yli 10v (käyn 4krt/vko).

Eli Multitabsit (tai vastaavat), C-vit ja kaseiini:

1) mitä mieltä ylipäätä olet noista Multitabseista tms.? Esim ainesosien määräthän ovat huomattavasti pienempiä kuin noissa Vitamin päkeissä.

2) Norm päiväannokseni (Multitabseja) on 2 pilleriä, jota olen harkitsemassa nostaa. Kuitenkin mm. tuo sinkki mietityttää, sitä tulee nyt jo (2 pilleristä) 30mg. Miten näet tuon, onko tuota järkevää edes enää nostaa ylöspäin (päiväannos sinkkiä olisi sitten väh. 45mg)?

3) Sama kysymys kuin edellisessä, mutta A-vitamiinin osalta. Nyt tulee 720mikrogrammaa/päivä. Onko järkevää enää nostaa määrää?

4) C-vitamiini. Olen parista kirjalähteestä ja nettiartikkelista lukenut että ylisuuret (noin >300mg kerralla) ovat "turhia" koska iso osa menee suoraan virtsaan.
Kirjoituksissa mainittiin hyvänä kertarajamaksimina 200-250mg, josta siis imeytyisi vielä suurin osa (näitä voisi ottaa monta päivässä). Tämän jälkeen (suuremmista kerta-annoksista) menisi aina vaan suurempi ja suurempi osa hukkaan.
Pitääkö tämä paikkaansa? Esim noissa Vitamin päkeissähän C-vitamiinia on 1000mg, enkä minä ole muualtakaan löytänyt näitä ~250mg pillereitä (aina on joko se yleisin 500mg tai 1000mg).

5) Olen lukenut kommenttejasi kaseiinista (enkä ole oikein 100% varma että oletko täysin kaseiinin käyttöä vastaan vai et). Sehän nyt on selvää ettei tuo kaseiini esim palautusjuomiin sovi, mutta mites yöproteiiniin johon itse olen sitä käyttänyt?
Btw, en löytänyt sinun verkkokauppasi tarjonnastasi vielä kaseiinia. Jos vastauksesi tähän kysymykseen on myönteinen, tässä olisi yksi asiakas sille :)


1. Multitabs-tyyppiset tuotteet eivät ole optimaalisia kovaa harjoitteleville urheilijoille. Urheilijoille tärkeiden C- ja E-vitamiinien määrät ovat minimaalisia ja mineraalit ovat pääsääntöisesti heikosti imeytyvissä muodoissa.

2. ja 3. Multitabs-tyyppisiä tuotteita ei ole syytä nauttia useita päivässä.

4. Pitää paikkansa. C-vitamiinin imeytyminen tehostuu, kun se otetaan pienemmissä osissa tai rasvaisen aterian yhteydessä (Life Sci. 1981 Jun 1;28(22):2505-11).

5. Kaseiinista löydät infoa täältä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moro Andy,

Mistä johtuu että aina kun otytaa mulktivita tabletin niin tunnin parin päästä kusi on keltaista kuin mikä? Tuleeko ne vitamiinit suureksi osaksi läpi?

Ajattelin ottaa tuon Vitamin packin teiltä ja lisäksi D-vitamiini purkin sekä Mangnesiumia. Mitä mieltä olet onko paras setti tällä hetkellä?

Reenaan kovaa ja usein ja lisäksi työ painaa päälle.

Anssi Manninen kirjoitti...

"Ajattelin ottaa tuon Vitamin packin teiltä ja lisäksi D-vitamiini purkin sekä Mangnesiumia. Mitä mieltä olet onko paras setti tällä hetkellä?"

Tämä on tosiaan hyvä setti.

Anonyymi kirjoitti...

kaseiinia on erilaista riippuen lehmästä. joidenkin lehmien maidossa on ainoastaan A2 betakaseiinia. toisten lehmien maidossa suuri osuus kaseiinista taas on A1-betakaseiinia, joka on liitetty moniin ilkeisiin sairauksiin, vaikka mitään kiistatonta näyttöä ei olekaan.

suomalaisen lehmän maidossa on reilusti A1-betakaseiinia.