Hae tästä blogista

torstai 6. elokuuta 2009

Ubikinoni ja suorituskykyUbikinoni eli koentyymi Q10 – 100 mg päivässä – lisää miesten fyysistä suorituskykyä merkittävästi kahdessa kuukaudessa, ilmenee uudesta turkkilaisesta tutkimuksesta. Japanilaisen tutkimuksen mukaan ubikinoni ehkäisee urheiluvammoja. Q10 on siis erinomainen ravintolisä kuntoilijoille ja urheilijoille.

Tutkimus tehtiin "kultaisen standardin" mukaan kaksoissokko-vaihtovuoroasetelmassa. Kokeeseen kutsuttiin 15 tervettä istumatyötä tekevää miestä. Heidät kaltaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kaksi kuukautta päivittäin lumetta ja toinen 100 mg ubikinonia. He tekivät viisi kertaa Wingaten testin 75 g/kg kuomituksella. Testien välillä oli vain kahden minuutin aika. Testit tehtiin hoitojakson alussa ja lopussa (kahden kuukauden kuluttua). Testi on erittäin rasittava ja se mittaa anaerobista suorituskyvyn huippua, anaerobista väsymystä ja anaerobista kokonaiskapasiteettia. Hoitojakson jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa (lumeryhmä alkoi saada ubikinonia ja päin vastoin) ja testit uusittiin kuten edellä on kerrottu.

Wingaten testissä lämmitellään ensin 10 minuuttia. Sen jälkeen ergometriä poljetaan 3 sekuntia ilman vastusta niin nopeasti kuin kyetään. Sitten avustaja lisää kuormitusta, ja testattava polkee täysillä 30 sekuntia. Testi antaa runsaasti tietoa lihaskunnosta ja anaerobisesta kapasiteetista.

Ubikinoni lisäsi huippuvoimaa (peak power) ja vähensi väsymystä viimeisessä testissä (WT5). Tulosten mukaan ubikinoni voi lisätä suorituskykyä supramaksimaalisessa (uupumukseen johtavassa) kuormituksessa ja ubikinonia voidaan käyttää ergogeenisenä (energiaa antavana) apukeinona, tulkitsevat tutkijat. Ubikinonin ergogeeninen vaikutus perustuu siihen, että se lisää energian tuotantoa lihasten pienoisvoimalaitoksissa, mitokondrioissa.

Gökbel H, Gül I, Belviranli M, Okudan N. The effects of coenzyme Q10 supplementation on performance during repeated bouts of supramaximal exercise in sedentary men. Journal of Strength Conditioning Research 2009 (23) doi: 10.1519/JSC.0b013e3181a61a50


Lähde: Biovita/Matti Tolonen

3 kommenttia:

S-252 kirjoitti...

Olen jo pitkään ollut hyvin perillä ja omakohtaisten kokemusten vahvistamana ubikinonin, ja erityisesti sen helpommin metaboloituvan muodon, ubikinolin tehosta. 100 mg ubikinolia, ja yhtäkkiä sitä jaksaa ihan mitä vaan. Ikään kuin akkuja ladattaisiin jatkuvalla syötöllä.

Ubikinolissa on vain se vika että se on mahdottoman kallista. Ainoa hiukankaan järkevän hintainen tapa on tilata sitä Jenkeistä. Onko Manninen Nutraceuticals tuomassa markkinoille hinnaltaan kilpailukykyisen ubikinoni- tai ubikinolivalmisteen?

Anssi Manninen kirjoitti...

Ei ole tulossa Manninen Nutraceticals Oy:lle omaa ubikononivalmistetta. Ubikinoni on tosiaan varsin kallista.

Neonomide kirjoitti...

Ostin kamapäissäni 400 mg ubikinonia.

1: Vastaako se ubikinolia 100 mg vai voiko näitä vertailla? Merkissä on mukana bioperiinia.

2: Voiko tuon 400 mg ottaa huiviin joka neljäs päivä vai kannattaako ottaa joka päivä?


Tällaiselle nuorelle kollillekin Q10 tuntuu antavan kyllä energiaa, mutten ole säännöllisessä käytössä kokeillut - vielä.

Jenkeissä Q10 on alle puolet Suomen hinnoista - maksimissaan. Satamilligrammaisia saa ostettua melkein kuin karkkia.

Eikä unohdeta, että Q10 ehkäisee LDL-kolesterolin hapettumista ja on yhdessä trialissa ollut sydäreitä ehkäisemään vähintään samaa tehoa kuin statiinit.