Hae tästä blogista

torstai 6. elokuuta 2009

Wyeth tuotti haamukirjoittajien avulla kymmeniä tieteellisiä artikkeleita


Oikeus määräsi [amerikkalaisen lääkekonserni] Wyethin heinäkuun lopussa julkistamaan dokumentit, jotka liittyvät epäilyihin haamukirjoittajien käytöstä hormonikorvaushoitoa käsittelevissä tieteellisissä artikkeleissa.

Nyt julkistetut tiedot paljastavat, että Wyeth tuotti 1998-2005 useita lääketieteellisiä artikkeleita, jotka korostivat hormonikorvaushoidon hyviä puolia ja vähättelivät riskejä. Katsausartikkeleita julkaistiin useissa lääketieteellisissä julkaisuissa, kuten The American Journal of Obstetrics and Gynecologyssa ja The International Journal of Cardiologyssa. Artikkelit kirjoitti lääketieteelliseen viestintään erikoistunut toimisto. Lääkärillä, joka merkittiin artikkelin kirjoittajaksi, oli vain vähän tai ei mitään osaa artikkelin tekemisessä. Wyethin osaa tutkimuksen alullepanijana ja rahoittajana ei ilmoitettu julkaisevalle lehdelle.

New York Timesin mukaan nyt julkistettu aineisto sisältää viitteitä siitä, että Wyeth ei ole ainoa haamukirjoittajia käyttänyt yhtiö. Lehti arvioi, että lääketehtaiden pyrkimys vaikuttaa haamukirjoitetuilla artikkeleilla on laajempaa kuin tähän asti on tiedetty.

Wyeth vakuuttaa, että sen tuottamat artikkelit ovat tieteellisesti pitäviä.

Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti, jossa puidaan sitä, ovatko Wyethin hormonilääkkeet aiheuttaneet käyttäjilleen rintasyöpää ja muita sairauksia.

Hertta Vierula


Lähde: Suomen Lääkärilehti

Ei kommentteja: