Hae tästä blogista

torstai 6. toukokuuta 2010

Liikunta nuorena heikentää lihavuusgeenin vaikutusta aikuisena














Kun nuorena liikkuu, painaa aikuisena vähemmän. Varsinkin jos kantaa perimässään lihavuuteen yhdistetyn geeni FTO:n tiettyä muotoa. FTO-geenin tietty muoto on yksi niistä ylipainoon yhdistetyistä perintötekijöistämme, jotka aiheuttavat rasvan kertymisestä elimistöömme.

Jos kantaa perimässään vain yhtä kopiota tästä geenimuodosta, painon arvioidaan lisääntyvän 1,5 kilogrammaa, jos taas on saanut osakseen kaksi kopiota tästä muunnoksesta, voi aikuisena painaa kolme kilogrammaa enemmän kuin ne joilta tämä geenimuoto puuttuu kokonaan.

Vaikka geenimutaatio liittyy suurempaan painoindeksiin ja vyötärönympärykseen, sen vaikutus käytännöllisesti katsoen häviää niillä nuorilla, jotka liikkuvat suositusten mukaan. Nuorilla tunnin urheilusuoritus päivässä riittää estämään tämän geneettisen mutaation riskin. Mutta tutkimuksessa selvisi myös, että yli puolet, noin 60 %:ia liikkuu vähemmän kuin tunnin päivässä.

Tulos saatiiin HELENA-nimisessä eurooppalaistutkimuksessa, johon osallistui yhdeksän maata, niiden joukossa mm. Ruotsi ja Espanja. Tutkimuksessa tarkasteltiin FTO-geenimuodon vaikutusta painoon ja rasvakuodokseen nuorilla. Siinä selvitettiin myös kyseisen geenimuodon riippuvuutta liikunnasta. Tuloksista ilmeni, että lähes 40 %:illa eurooppalaisnuorista ei ollut yhtään kopiota kyseisestä geenimuodosta perimässään, lähes puolella oli siitä yksi kopio, ja noin 15%:lla kaksi.

Geenit eivät siis määrää kohtaloamme, me voimme itse vaikuttaa elintavoillamme myös geenien ilmenemiseen, tässä tapauksessa lihavuuteen. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu myös, että ravinto, kuten välimerellinen dieetti suojaa ylipainolta lihavuusgeenimuodoista huolimatta. (Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, huhtikuu 2010)

Lähde: YLE:n tiedeuutiset

Ei kommentteja: