Hae tästä blogista

maanantai 24. toukokuuta 2010

D-vitamiinilla MS-tautia vastaan?


MS-taudin esiintyminen on maailmanlaajuisessa kasvussa, joten paine löytää tehokas ja edullinen tapa taudin ehkäisyyn on suuri. D-vitamiinilisästä saattaa tutkimusten mukaan olla sellaiseksi.

D-vitamiinin saannin eroja on käytetty selityksenä MS-taudin epätasaiselle maantieteelliselle levinneisyydelle. Tautia esiintyy enemmän niissä maissa, joissa auringon UVB-säteistä saadaan nauttia varsin rajallisesti ja rasvaisen kalan syöntikin on niukkaa. Esimerkiksi sisätyön ja syntymäkuukauden on myös havaittu olevan yhteydessä MS-riskiin.

Lancet Neurologyssa julkaistun katsausartikkelin mukaan tutkimustulokset D-vitamiinin MS-tautia ehkäisevästä vaikutuksesta ovat rohkaisevia, mutta laajat pitkäaikaistutkimukset ovat vielä harvassa.

Tutkimukset jo puhjenneen MS-taudin etenemisen hidastamisesta D-vitamiinin avulla ovat vähemmän vakuuttavia, mutta todistusaineisto antaa artikkelin kirjoittajien mukaan aihetta laajojen satunnaistettujen tutkimusten tekemiselle.

D-vitamiinin ja MS-taudin välisen yhteyden perusteellinen tutkiminen vie vuosikymmeniä.

– Sillä välin, ravintolisän edullinen hinta, turvallisuus ja mahdolliset myönteiset vaikutukset huomioon ottaen, pyrkimykset torjua D-vitamiinin puutetta korkean riskin väestöissä näyttävät tarpeellisilta, todetaan lehden pääkirjoituksessa.

Suomessa on noin 7000 MS-potilasta. Tunnettujen tapausten määrä on kasvussa, koska uusilla diagnosointimenetelmillä sairaus voidaan havaita yhä vähäisempien oireiden perusteella.

Tiina Lautala

Lähde: Suomen lääkärilehti

1 kommentti:

Jorma kirjoitti...

Oma kertomukseni MS-taudista ja D-vitamiinista löytyy Christer Sundqvistin blogista.Taatusti subjektiivinen ja epätieteellinen, mutta rehellinen. Tosin vastuu jää lukijalle, koska kirjoittaja on syntyperältään savolainen:)