Hae tästä blogista

torstai 6. toukokuuta 2010

Diabeetikon ruokavalio: hämminkiä Ruotsissa

















Käväisin Tukholmassa 13.3.2008, jolloin Dagens Nyheter kirjoitti etusivullaan, että Ruotsin Lääkintöhallituksen uusi pääjohtaja Lars Holm on hajottanut vasta asetetun komitean, jonka piti uudistaa diabeetikon ravitsemusohjeet. Syynä hajottamiseen oli se, että puolet komitean jäsenistä oli jäävejä, koska he toimivat myös elintarviketeollisuuden konsultteina. Uusi työryhmä on valmistellut ohjeita kaksi vuotta. Tänään niistä julkaistiin lehdistötiedote, joka vain lisää hämminkiä ja epätietoisuutta.

Uusi työryhmä, joka toimii valtion elimessä nimeltään Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) julkaisi tänään kannanottonsa diabeetikon ruokavalioon. Se on pohtinut kaksi vuotta, mitä diabeetikon tulisi syödä, mutta selvyyttä ei ole tullut.

Tuki vanhastaan neuvotulle vähärasvaiselle (Suomenkin Diabetesliiton suosittamalle) ruokavaliolle on "laihaa", eli sille ei löydy tieteellisiä perusteita, sanoo työryhmä. Vähähiilihydraattisesta (VHH) ruokavaliosta taas ei ole riittävän suuria ja pitkäaikaisia tutkimuksia, jotta SBU voisi suositella sitäkään. Ne tutkimukset mitä siitä on, ovat hyvin myönteisiä, mutta ne ovat liian pieniä, sanoo SBU.

Lopputulema näyttäisi olevan "valitse itse". Joka tapauksessa nyt näyttää siltä, että "virallisterveellinen" vähärasvainen ruokavalio on tullut tiensä päähän.

Lähde: Biovita

A.M.:n kommentti:
Raportin johtopäätökset eivät tule asiantuntijoille yllätyksenä. Runsashiilarista dieettiä on pidetty hengissä lähinnä poliittisella tekohengityksellä. Voit lukea SBU:n jättiraportin napsauttamalla tästä. Tehdään vielä yksi asia selväksi: Suomessa ei ole virallisia suosituksia diabeetikon ruokavaliosta. Diabetesliitto on yksityinen järjestö, joten heidän suosituksillaan ei ole mitään tekemistä virallisten suositusten kanssa. Viranomaistahot tekevät viralliset suositukset. Viranomaiset harvemmin rupeavat arvailemaan, sillä he joutuvat tarvittaessa vastaamaan teoistaan mm. Oikeuskanslerille. Ja tehdään vielä kolmaskin asia selväksi: runsashiilihydraattinen ruokavalio voi soveltua varsin hyvin osalle diabeetikoista, erityisesti, jos henkilö on fyysisesti aktiivinen. Sen sijaan runsashiilarisen ruokavalion propagoiminen ainoana oikeana vaihtoehtona on juuri sitä, eli propagandaa.

Lue myös:
Accurso A ym. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutrition & Metabolism 2008, 5:9.

Ei kommentteja: