Hae tästä blogista

lauantai 15. toukokuuta 2010

Veriplasman pieni glutamiinipitoisuus lisää ylähengitystieinfektion riskiäMerijalkaväen sotilaana toimiminen on yksi tämän planeetan kuormittavimmista ammateista. Pitkäkestoinen fyysinen kuormitus yhdistettynä vähemmän miellyttäviin sääoloihin tuppaa heikentämään immuniteettia ja sitä myötä lisäämään ylähengitystie-infektion riskiä. Oxfordin yliopiston tutkijat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan (Military Medicine 2010 Mar;175(3):158-65) ylähengitystieinfektioriskin ja eräiden biomarkkereiden välisiä yhteyksiä merijalkaväen sotilailla kuormittavan talviharjoittelun aikana. Tutkimuksissa kävi ilmi, että veriplasman glutamiinipitoisuus laskee rutiininomaisesti tunniksi tai pariksi pitkäkestoisen kuormituksen jälkeen. Lisäksi havaittiin, että fyysisen kuormituksen vaikutus plasman glutamiinipitoisuuteen kumuloituu; glutamiinipitoisuudet rupesivat pitemmässä juoksussa olemaan alhaalla jo varhaisaamusta. Mitä alhaisemmat sotilaiden glutamiinitasot olivat, sitä enemmän esiintyi ylähengitystieinfektiota.

Urheilupiireissä käytetään varsin yleisesti glutamiinilisää. Sen vaikutus plasman glutamiinipitoisuuteen on kuitenkin vähäinen. Haaraketjuisten aminohappojen (BCAA) käyttö lienee järkevämpi tapa pitää glutamiinitasot korkealla (kts esim. Bassit ym. 2000). BCAA-lisän onkin raportoitu muutamissa tutkimuksissa vähetävän pitkäkestoisen fyysisen kuormituksen haitallisia vaikutuksia immuniteettiin. Niillä on myös positiivisia vaikutuksia luustolihasten proteiinimetaboliaan. BCAA:t kannattaa ottaa ennen, aikana ja/tai jälkeen kuormituksen muutaman gramman kerta-annoksina. Siihen kun ottaa vielä lisäksi 500-2000 mg C-vitamiinia päivässä, niin luulisi flunssariskin pienenevän. C-vitamiinin ja ylähengitystieinfektioiden välisistä yhteyksistä voit lukaista lisää täältä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

onko glutamiini supplementaatiosta sitten mitään varsinaista hyötyöä?

Anssi Manninen kirjoitti...

BCAA-supplementaatio taitaa olla parempi vaihtoehto.

Anonyymi kirjoitti...

Saisko BCAA:ta jauheena myyntiin? Siis täysin maustamattomana. Onhan se karseen makusta, mutta liuokset menee paremmin alas kuin kourallinen tabuja. Hintakin olisi matalampi

Anssi Manninen kirjoitti...

Puhdas leusiini ei mennyt kovin hyvin kaupaksi karsean maun vuoksi, joten vastaus on EI. Mutta EAA+ on hinnaltaan TODELLA edullinen ja varsin hyvänmakuinen. Ja ei sisällä lainkaan lisättyjä sokereita tai maltoa.

Anssi Manninen kirjoitti...

EAA+ on hintapommituksessa 29,90 :O Johan on halpa :-)