Hae tästä blogista

lauantai 15. toukokuuta 2010

Suolakurkkumehu pysäyttää lihaskrampin


















Lihaskramppi (”suonenveto”) on luustolihassolujen pitkään kestävä tahaton supistus. Lihaskramppi on tavallisin ja kivuliain pohje- ja reisilihaksessa. Ensiapuna on antagonisti- eli vastavaikuttajalihaksen jännittäminen. Jos esimerkiksi reiden takaosan lihakset kramppaavat, pitää jalka ojentaa suoraksi. Niin sanottu kylkipistos (engl. side stitch) johtunee pallealihaksen krampista. Kylkipistos ilmenee yleensä silloin, kun juostaan kovaa vauhtia ja hengittäminen alkaa tuntua epämiellyttävältä. Kuten muidenkin lihaskramppien kohdalla, lihas on saatava suoraksi, joten ensiapuna toimii pakotettu uloshengitys.

Liikuntaan liittyvä lihaskramppi (engl. exercise-associated muscle cramp, EAMC) ilmenee yleensä rasittavan liikunnan aikana tai välittömästi sen jälkeen. Liikuntaan liittyvät lihaskrampit pitänee jakaa kahteen kategoriaan: 1) lihasväsymykseen liittyvä lihaskramppi, jolla ei nähtävästi ole mitään tekemistä neste- ja elektrolyyttitasapaino kanssa ja joka kohdistuu spesifisesti yhteen lihasryhmään; ja 2) neste- ja elektrolyyttitasapainon (lähinnä natriumin) häiriöistä johtuva lihaskramppi, joka ei liity lihasväsymykseen. Jälkimmäisessä tapauksessa kramppeja voi esiintyä ympäri elimistöä.

Amerikkalaisen "maallikkoviisauden" mukaan suolakurkkumehu lopettaa nopeasti lihaskrampin. Tämä olettamus näyttäisi pitävän paikkansa, ilmenee Medicine & Science in Sports & Exercise -tiedelehden tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat aiheuttivat krampin neste- ja natriumvajauksesta kärsivien koehenkilöiden flexor hallucis brevis -lihakseen (isovarpaan pitkä ojentajalihas) hermostimulaatiollla. Kramppia estettiin sitten nauttimalla joko deionisoitua eli puhdistettua vettä tai suolakurkkumehua 1 ml per painokilo.

Mielenkiintoista oli se, että suolakurkkumehua nautittaessa lihaskrampin kesto oli 49.1 ± 14.6 sekuntia lyhyempi kuin puhdistettua vettä nautittaessa. Vielä mielenkiintoisempaa oli se, että kummallakaan nesteellä ei ollut mainittavaa vaikutusta veriplasman koostumukseen viiden minuutin kuluttua nauttimisesta, joten ero lihaskramppien kestossa ei voi selittyä neste- ja elektrolyyttitasapainon palauttamisella.

Kotiläksy:
Runsassuolaisen nesteen nauttiminen saattaa lyhentää merkitsevästi krampin kestoa. Vaikutusmekanismi tai -mekanismit on epäselvät, mutta natrium ja/tai kloridi saattavat stimuloida joitain reseptoreita esim. nielussa ja/tai ruokatorvessa, mikä sitten estää alfamotoneuronien "tulitusta" kramppaavaan lihakseen.

PS. Lue myös magnesiumsitraatin vaikutuksista yöllisiin kramppeihin täältä.

Ei kommentteja: