Hae tästä blogista

torstai 20. toukokuuta 2010

Proteiinista tukea painonhallintaan – onko laadulla merkitystä?

Teksti: Taru Pilvi, johtava tutkija, Valio (luentotiivistelmä)

Painonhallitsijalla useita syitä valita proteiinia

Proteiinit tukevat onnistunutta laihdutusta ja painonhallintaa monella tapaa: 1) ne lisäävät kylläisyyttä enemmän kuin rasva tai hiilihydraatit ja helpottavat siten laihdutusprosessia ja sitoutumista pienem-pään energian saantiin laihdutuksen aikana, 2) proteiinit lisäävät kehon lämmöntuottoa (=termogeneesiä), joka vaikuttaa energian kulutukseen 3) lisäksi proteiinin saanti laihdutuksen aikana säästää rasvatonta kudosta, jota väistämättä menetetään laihdutusprosessissa 5. Maidon proteiineilla tiedetään olevan monia terveydelle edullisia vaikutuksia 6, 7 ja erityisesti heraproteiinit kiinnostavat tutkijoita yhä enemmän.

Onko proteiinin laadulla merkitystä?

Proteiinin laadun eroja on tutkittu ihmisillä vasta vähän ja havainnot eri proteiinilähteiden vaikutuk-sista painoon perustuvat pääasiassa kokeellisiin tutkimuksiin. On osoitettu, että runsaasti kalsiumia sisältävä heraproteiinipohjainen ruoka suojaa hiiriä lihomiselta 13 ja tehostaa laihtumista energiarajoituksen aikana verrattuna kaseiiniin 14, 15. Heraproteiini näyttää olevan myös lihaa tehokkaampi proteiinin lähde estämään painonnousua 16. Heraproteiinin on havaittu tehostavan laihtumista ja säästävän lihaskudosta myös kliinisessä laihdutusinterventiossa 18. Heraproteiinien on muutamissa tutkimuksissa havaittu lisäävän kylläisyyden tunnetta enemmän kuin kaseiini 8, soija tai kananmunan valkuainen 9, mikä voi osaltaan selittää sen suotuisia vaikutuksia.

Vaikutuksia myös lihavuuden terveyshaittoihin

Heraproteiinilla on voitu osoittaa suotuisia aineenvaihduntavaikutuksia mm. insuliinisignalointiin ras-vakudoksessa 20, veren glukoosi- ja insuliinitasoihin 15 sekä maksan rasvaprofiiliin. Nykyiset tutkimustulokset tukevat ajatusta, että myös ravinnon proteiinien laadulla voi olla merkitystä siinä missä hiilihydraattien ja rasvankin laatueroilla. Erityisesti maidon heraproteiinien kirjo ja monessa suhteessa optimaalinen aminohappokoostumus ovat kiehtova tutkimuskohde, joka kiinnostaa tutkijoita yhä enemmän.

Viitteet ja lisätietoja: Taru.Pilvi@Valio.fi

1 kommentti:

Reijo Laatikainen kirjoitti...

Ytimekäs katsaus Valion suunnalta. Tuohon voisi lisätä vielä, että heraproteiini saattaa alentaa veranpainettakin ja parantaa valtimoiden myötäilykykyä (augmentation index), eli "parantaa" jäykistyneitä valtimoita. Tästä ensimmäisiä juttuja ovat raportoineet Pal&Ellis (Obesity 2009 doi:10.1038/oby.2009.397

Mitä mieltä olette voiko verenpainevaikutus välittyä ACE-eston kautta? Siitä lienee pientä epäselvyyttä.